De menopauze: is dat niet iets voor hysterische vrouwen met rode hoofden, appelflauwtes en mood swings? Helemaal niet! Martine Prenen toont je dat je niet bang hoeft te zijn voor die hormonen-rollercoaster en neemt je mee doorheen haar zoektocht naar antwoorden. Dankzij haar nuttige tips tover je die gevreesde menopauze om in een krachtige menopower!

Waarom slapen we?

De menopauze is een fase waarin we vaak overspoeld worden door de woeste kracht van veranderende hormonen. Je lontje kan wat korter worden of je focus kan verschuiven van je omgeving naar jezelf zodat je over alles harder gaat nadenken. Not to worry, allemaal normaal. Maar je lijf verandert ook en daar kan je zelf heel wat ondersteuning bieden.

Voor meer energie en minder stramme spieren helpt een dutje zeker. Slaap is een verminderde staat van bewustzijn waarbij je lijf als het ware op waakvlam staat en dus minder energie verbruikt. Daardoor kan je lichaam recupereren en kunnen de organen zich zuiveren. Zonder slaap heb je geen vitaliteit en dus geen balans, laat staan menoPOWER. Reden te meer om een paar gezonde slaapgewoontes aan te nemen. Eerst en vooral zijn er een paar kleine oefeningetjes die je helpen de slaap te vatten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3 x gezonde slaapgewoontes

1. Hersenen on hold

Je hersenen komen sneller in slaapmodus als er verminderde hersenactiviteit is. Spannende films, laat op je computer zitten, het blauw licht van je smartphone en piekeren zijn dus geen goed idee. Maar je ‘denker’ on hold zetten, is absoluut geen eenvoudige opdracht. Supplementen als magnesium, melatonine – een stof die we normaal zelf aanmaken, je beter laat inslapen en anti-verouderend werkt – en extra vitamine B6 kunnen daarbij wel een handje helpen. Nog een tip? Ga ‘s avonds eerder voor een bad dan een wakkermakende douche en zorg ervoor dat je voeten warm blijven (koude voeten = wake-upper).

2. Breng rust in je slaapkamer

Je kan van je slaapkamer een oase van rust maken en je lichaam en geest zo duidelijk maken dat het tijd is om te gaan slapen. De sfeer in je slaapkamer, rustgevende kleuren, weinig rommel en relaxerende muziek helpen daarbij. Ook de temperatuur is belangrijk. De ideale slaaptemperatuur is zo’n 18° C. Zorg er ook zeker voor dat er verse zuurstof binnenkomt via een raam. Ook het verdampen van etherische olie van bittere sinaas of lavendel helpen je om mentale en lichamelijke rust te vinden. Een mix van eucalyptus en citroen verdrijft zelfs donkere nachtgedachten. Je kan het verdampen met een elektrische koud water verdamper die je bij de apotheker koopt of het gewoon verstuiven op je hoofdkussen.

3. De juiste voeding

Je kan ook dingen eten die de slaap bevorderen. Eiwitrijke voeding is nodig voor een gezonde slaap, maar dan gaat het vooral over je ontbijt en lunch. Kies voor zure zuivel, kwaliteitsvlees, vis, vegetarische eiwitten en volle granen. Ga ’s avonds eerder voor koolhydraten met een minimum aantal eiwitrijke stoffen, zoals calciumrijke groenten als broccoli, spruitjes, prei… en magnesiumrijke voeding zoals soja, peulvruchten, en groene groenten. Vermijd zware maaltijden, zeker na 18 uur, maar ga niet hongerig naar bed want ook dat houdt of maakt je wakker omdat je suikerspiegel daalt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wil je nog meer tips lezen van Martine? Check dan hier 10 redenen om meer te bewegen tijdens de menopauze en ontdek hier wat je moet je eten voor meer energie tijdens de menopauze. 

Meer gezonde tips: