De overschakeling op het winteruur én de avond die sneller valt… Het gebrek aan daglicht merkt ook je lichaam al snel op. Om chronische vermoeidheid en seizoengebonden dipjes te voorkomen, heeft Feeling drie tips zodat jij tijdens de wintermaanden helemaal in topvorm blijft!

 

 

Je lichaam uit balans

Het is een natuurlijke reactie. Met de komst van het winteruur, slaat ook onze interne klok een beetje tilt. De werking van ons lichaam wordt duidelijk verstoord door deze ritmeveranderingen. Meer nog, het is vooral onze stemming die aangetast wordt door het tekort aan daglicht. Hormonale stoornissen, overmatige vermoeidheid, irritaties en seizoengebonden dipjes. Daglicht speelt een veel grotere rol dan je denkt. De vraag luidt dus: “Waar vind ik de nodige lichtstraaltjes?”

1. Investeer in lichttherapie

Dé grote klassieker om seizoengebonden dipjes aan te pakken. Lichttherapie helpt tegen vermoeidheid, slapeloosheid en tijdelijke depressies. Je vitaliteit krijgt er een enorme boost van en het voorziet je van de nodige energie om deze sombere maanden door te komen. Hoe werkt het? Met een lichtintensiteit van 10.000 lux boots je perfect het natuurlijke zonlicht na. De lamp helpt jouw interne klok terug te reguleren en het moreel gebrek aan zon te compenseren. Een paar minuten onder deze lamp en de resultaten zijn meteen zichtbaar.

Goed om te weten: lichttherapie is ook een perfecte investering voor zij die veel reizen en last hebben van een jetlag.

2. Neem voldoende vitamine D op

Het is de blootstelling aan natuurlijk zonlicht dat je van de noodzakelijke dagelijkse dosis vitamine D voorziet. In de winter schijnt het zonnetje steeds minder en minder waardoor er belangrijke tekorten kunnen ontstaan. Om dit te compenseren kan het dus nuttig zijn om voldoende vitamine D te nemen. Vergeet wel niet: overdaad schaadt (een overconsumptie aan vitaminen is uiteraard schadelijk). Je kan bijvoorbeeld je voedingspatroon in de winter aanpassen door vooral voedingsmiddelen te shoppen die rijk zijn aan vitamine D: vette vis zoals zalm of ansjovis, paddestoelen, eieren, maar ook enkele vetten zoals boter of zelfs levertraan. Onze grootmoeders krijgen dus toch nog gelijk!

3. Beweeg, zelfs in de winter!

Niets belangrijker dan actief blijven! Zelfs als de zon weigert te komen opdagen, blijft elke blootstelling aan helder daglicht al een enorme hulp voor je lichaam en stemming. Zit jij de hele dag opgesloten in je kantoor? Neem dan een echte pauze en ga buiten een fris luchtje scheppen. Kies tijdens het weekend voor een gezellige wandeling met vrienden of ga juist voor een stevige wandeling waarbij je ook meteen de nodige calorieën verbrandt.

Meer tips om actief de winter door te komen?

Met deze 5 sporten verbrand je de meeste calorieën
Deze sport past het best bij je leeftijd
Door deze wetenschappelijke reden trek jij onmiddellijk je loopschoenen aan!