3 x veganistische comfortfood

Zin in comfortfood? Ga eens voor veganistisch. Deze 3 recepten uit ‘Vandaag Vegan’ zijn om duimen en vingers bij af te likken.

Macaroni met kaassaus uit de oven

Macaroni met kaassaus uit de oven

Macaroni met kaassaus uit de oven

Macaroni met kaassaus uit de oven

Vegan kaasbereidingen worden vaak bereid met gekookte of geweekte cashewnoten. Die zijn lekker en gezond, en wanneer je ze mixt worden ze lekker smeuïg. In deze kaassaus verwerken we bovendien bloemkoolpuree om er een romige textuur aan te geven. Bechamelsaus maken hoeft dan niet.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g macaroni
  • 100 g cashewnoten
  • 50 g brood
  • 700 g bloemkool
  • 300 g broccoli
  • 2,5 dl sojaroom
  • 2 eetlepels bleke miso
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • 2 eetlepels dragon
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

• Kook de macaroni gaar, giet hem af maar bewaar 2,5 dl van het kookwater.
• Kook de cashewnoten 30 minuten in gezouten water. Giet ze af.
• Kook de helft van de bloemkoolroosjes gedurende 5 minuten, en de andere helft gedurende 3 minuten. Giet ze af en laat ze uitlekken.
• Mix de langst gekookte bloemkoolroosjes samen met
de helft van de cashewnoten, de sojaroom, de miso en
de gistvlokken. Voeg 2,5 dl kookwater toe om de saus
minder dik te maken.
• Kruid de saus met citroenzeste, citroensap, dragon, peper
en zout.
• Kook de broccoliroosjes 3 minuten en giet ze af.
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Vermeng de macaroni met de bloemkoolroosjes, de broccoliroosjes
en de saus.
• Maal het brood.
• Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal, strooi de rest
van de cashewnoten en het broodkruim erover en bak de
macaroni 30 minuten in de oven.

Krokante loempia’s met kerrie-kokossaus

Krokante loempia's met kerrie-kokossaus

Krokante loempia’s met kerrie-kokossaus

Krokante loempia’s met kerrie-kokossaus

De klassieke loempia’s met een twist. Ze worden gemaakt van filodeeg en gewoon gebakken in de pan. Snel klaar dus! En daarbij komt een heel eenvoudig kerriesausje met kokosmelk. Wij zijn fan!

Ingrediënten voor 8 loempia’s:

  • 200 g tofu, verkruimeld
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 100 g champignons, in stukje
  • 150 g sojascheuten
  • 2 bolletjes gekonfijte gember (stemgember), in stukjes
  • 4 vellen filodeeg
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 eetlepel gehakte verse korianderblaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

• Druppel de sojasaus over de tofu.
• Kruid de champignons met kerriepoeder, mosterd, peper en zout.
• Vermeng de tofu met de champignons, de sojascheuten, de gember en de verse koriander.
• Neem een filovel, bestrijk het lichtjes met olijfolie en leg er een tweede vel bovenop.
• Snijd deze twee filovellen in 4 rechthoeken.
• Leg wat vulling bovenaan op een stuk filodeeg, klap de zijkanten erover en maak een strak rolletje.
• Ga zo door met de rest van het filodeeg.
• Bak de loempia’s aan beide zijden goudbruin in wat olijfolie, of bak ze in de oven.

Instant kerrie-kokossaus met koriander

  • 2 dl kokosmelk
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 bosje koriander, gehakt
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • zout

Zo maak je het

• Verwarm de kokosmelk met kerriepoeder en wat zout. Laat de kokosmelk wat inkoken.
• Voeg de koriander toe en mix de saus.
• Roer de lente-uitjes erdoor.

Libanese köfte met sesamsaus en rode bulgursalade

Libanese köfte met sesamsaus en rode bulgursalade

Libanese köfte met sesamsaus en rode bulgursalade

Libanese köfte met sesamsaus en rode bulgursalade

De köfte met stukjes pistache erin zijn verleidelijk lekker. Een frisse bulgursalade en een kruidig sesamsausje op basis van sojayoghurt maken het gerecht helemaal af.

Köfte van pistachenoten

Noten geven stevigheid en smaak aan balletjes en burgers. Je kunt alle soorten noten gebruiken, maar deze pistachenoten maken het extra feestelijk. Voor een exotisch aroma gebruiken we specerijen zoals komijn en kardemom. Om de balletjes te binden kiezen we voor boekweitmeel. Dat geeft gegarandeerd een goed resultaat.

Ingrediënten voor 16 köfte

  • 160 g tofugehakt
  • 100 g pistachenoten, gemalen
  • 50 g pistachenoten, grof gehakt
  • 100 g boekweitmeel
  • 150 g courgette, grof geraspt
  • 1 pepertje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel kardemom
  • zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

• Vermeng het gehakt met de pistachenoten, het boekweitmeel, de courgette, het pepertje en de knoflook.
• Kruid met de specerijen en zout en kneed een tijd tot de ingrediënten aan elkaar kleven.
• Vorm 16 balletjes van dit mengsel.
• Verwarm wat olie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten bruin.

Sesamsaus

Het Midden-Oosten op zijn best, met yoghurt en tahin, mega-veel citroen en een tikkeltje zoet om te compenseren. De traditionele honing vervangen we door rijststroop.

Ingrediënten:

  • ½ teentje knoflook, gesnipperd
  • ½ koffielepel komijnzaad
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin)
  • 1,25 dl sojayoghurt
  • 4 takjes dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rijststroop
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

• Stoof de knoflook met het komijnzaad in wat olijfolie.
• Roer de sesampasta en de gebakken knoflook door de sojayoghurt.
• Roer de dille, het citroensap en de rijststroop door de saus.
• Breng de saus op smaak met peper en zout.

Meer recepten ontdekken? Dat kan in ‘Vandaag Vegan’ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert.

 

 

 

Meer voor veganisten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content