Januari loopt al bijna op zijn eind en heel wat voornemens zijn al gesneuveld. Wil jij dit jaar enkele kilo’s afvallen en écht niet opgeven? Probeer dan deze eenvoudige trucjes eens, ze helpen je om gemakkelijker af te vallen. 

1. Eet regelmatig alleen

Het is erg gezellig om met familie of vrienden te eten, maar dat is niet altijd goed voor je dieet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we tot zo’n 10% meer eten als we afgeleid zijn. Je bent zo druk in je gesprek dat je het signaal mist dat je hersenen stuurt om te zeggen dat je verzadigd bent. Om dezelfde reden eet je liever niet voor de televisie. Volgens een andere studie zou dit bizarre trucje helpen.

2. Plan andere dingen

Eten en drinken heeft een belangrijke plaats in ons sociaal leven. Gezellig samen op restaurant of bijpraten met een glaasje wijn… Daarom is het  nuttig om andere dingen te plannen met je vriendinnen. Organiseer wandelavonden waarop jullie kletsen terwijl jullie stevig doorstappen of kook gezellig samen in plaats van op restaurant te gaan. Uiteraard kiezen jullie een gezond recept dat jullie dieet niet in de weg staat.

3. Gebruik kleine borden

Je eet zo’n 60 calorieën minder als je uit een klein bord eet. Je hebt namelijk het gevoel dat je portie groter is omdat je bord kleiner is. Om dezelfde reden zet je nooit potten en pannen op tafel, want je bent veel sneller geneigd om bij te nemen. Chips, nootjes of andere lekkernijen serveer je liever in een klein kommetje. Of je kiest voor een van deze snacks die minder dan 100 calorieën bevatten. 

4. Kies de juiste wijnglazen

Uiteraard ban je een lekker glaasje wijn niet volledig uit je dieet. Maar een goed glas kiezen, heeft zijn voordelen. We gieten namelijk 12% minder wijn in een hoog glas dan in een rond glas. Ook voor frisdranken kies je liever kleine glazen. Of probeer een van deze overheerlijke infused waters. 

5. Ruim je kasten op

Probeer bij zo’n kleine honger maar eens om een stukje fruit te eten terwijl je weet dat er nog een pak chocoladekoekjes op je wacht. Maak het jezelf niet moeilijk en geef al je ‘foute’ lekkernijen weg. Kunnen manlief of kinderen echt niet zonder? Steek hun voorraad dan ergens helemaal bovenaan zodat je er moeilijk aankunt. Op ooghoogte liggen al je gezonde snacks. 

Drink bovendien voldoende water, vaak verwarren we onze dorst met honger. Vervang je favoriete gerechten door een gezondere variant. En motiveer je directe omgeving om mee te doen. Succes.

Meer tips om af te vallen: