Home Gezond 5 tips om huidkanker te helpen voorkomen

5 tips om huidkanker te helpen voorkomen

5 tips om huidkanker te helpen voorkomen

De zomer staat voor de deur en daarom is het belangrijk stil te staan bij de gevaren van huidkanker. Met zekerheid voorkomen kan je niet, maar je kan de kans op een kwaadaardig melanoom wel verminderen dankzij deze 7 tips. 

Iedereen heeft wel ergens een of meerdere moedervlekken op zijn/haar lichaam. Op zich niets mis mee, maar het is wel belangrijk ze regelmatig te controleren, want als ze veranderen van vorm of kleur zouden ze wel eens kwaadaardig kunnen zijn. Bescherming van je huid vermindert de kans op huidkanker aanzienlijk. 

1. Zonnecrème

Gebruik een zonnecrème, niet enkel als je wilt zonnebaden, maar ook op andere dagen dat je buiten komt. Ook in dagcrème of BB-crème zit vaak een beschermende factor, handig dus. Deze typische plekjes worden al eens vergeten: de bovenkant van de oorschelp, de hoofdhuid, voetzolen,… Let er dus extra goed op. Vergeet ook niet om na twee uur opnieuw te smeren. Bang dat je make-up uitloopt? Hier lees je hoe je dat voorkomt.

2. Vermijd de volle zon

Maar ook met zonnecrème kun je verbranden. Eigenlijk kun je best de blootstelling aan de zon vermijden tussen 10.00 en 16.00 uur. Want dan is hij het felst. Het perfecte moment om op een terrasje in de schaduw te genieten van een heerlijke cocktail. Inspiratie nodig? Probeer zeker deze heerlijke cocktail eens. 

3. Vermijd de zonnebank

Het is verleidelijk voor een mooi bruin kleurtje, maar voor je gezondheid is het absoluut af te raden om onder de zonnebank te gaan. Wil je toch graag een kleurtje? Probeer dan eens een spraytan. In deze video leert Tiany Kiriloff hoe je dat doet.

4. Bescherm je ogen

Ook je ogen kunnen getroffen worden door huidkanker, ook wel een oogmelanoom genoemd. Ook dit kun je oplopen door blootstelling aan de zon. Mensen met een bleke huid en blauwe ogen lopen het meeste risico. Draag daarom een kwalitatieve zonnebril als bescherming. Het is belangrijk dat deze UVA en UVB-stralen blokkeert. Om je hoofd te beschermen draag je een hoed of pet. Bovendien is zo ook de huid van je gezicht beschermd, en ook daar pluk je vruchten van, want de kans op rimpels daalt aanzienlijk. Meer tips voor een stralende huid vind je hier.

5.  Controleren

Goed dat je je huid goed verzorgt en beschermt tegen de zon. Maar ook controle is essentieel. Neem jezelf voor om regelmatig je vlekjes te checken op veranderingen. Hier lees je hoe je dat doet. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met de huisarts of een dermatoloog.

Ook andere kankers kun je helpen voorkomen door een aantal tips. Lees er hier 12.

 

Lees ook: 

5 redenen waarom je je smartphone beter nooit meeneemt in bed

9 tips om af te vallen zonder diëten

Zoveel calorieën bevat je favoriete drankje