Home Gezond 5 tips om voorgoed van je frisdrankverslaving af te geraken

5 tips om voorgoed van je frisdrankverslaving af te geraken

5 tips om voorgoed van je frisdrankverslaving af te geraken

Je weet dat het eigenlijk niet goed is voor je, maar toch kun je genieten van een heerlijk glas cola of limonade. Vooral de cafeïnerijke drankjes kunnen een verslavend effect hebben. Dankzij deze tips geraak jij voorgoed van je verslaving af.

Frisdrankjes zijn lekker, maar voor je gezondheid zijn ze niet top. Het is slecht voor je tanden, je krijgt er een opgeblazen gevoel van en we moeten je niet vertellen dat ze geen goede vrienden zijn met je weegschaal. Toch kun je er écht van genieten. Beetje verslaafd? Dankzij deze tips geraak je er langzaam, maar voor eens en altijd van af!

1. Bouw langzaam af

Natuurlijk kun je ‘cold turkey‘ gaan en in één keer beslissen om alle frisdrank uit je leven te zweren. Maar net zoals bij een crashdieet, is de kans dat je hervalt reëel. Drink je meerdere frisdrankjes per dag, begin dan met nog maar eentje per dag te drinken. Na twee weken drink je nog maar drie frisdrankjes per week. Zo ga je door. Door af te bouwen geef je jezelf de tijd om eraan te wennen. Geen zin om enkel nog water te drinken? Probeer dan een van deze heerlijke infused waters. 

2. Lees de etiketten van je drankjes

Heel confronterend, een blikje cola bevat 129 calorieën en een bom suiker. Om nog maar te zwijgen van alle E-ingrediënten waarvan we eigenlijk niet eens weten wat ze precies zijn. Lees de etiketten (of gebruik deze handige app) en je bent onmiddellijk minder geneigd om frisdrank te drinken. Een light-frisdrank bevat dan misschien geen calorieën, gezond is het niet. Hou een drankdagboek bij, en noteer daarin hoeveel je dronk en met hoeveel calorieën en welke ingrediënten dat overeenkomt. Je goesting gaat vanzelf over. Wist je trouwens dat je door meer water te drinken, meer calorieën verbrandt. Hier lees je er meer over.

3. Drink thee

Begint je dag ‘s morgens pas nadat je een kopje koffie op hebt, en drink je daarna nog enkele glazen cola, dan is de kans heel groot dat je verslaafd bent aan cafeïne. Het lijkt misschien of je er meer energie van krijgt, maar je creëert even een piek, daarna volgt de dip. Kies liever voor een thee. Ben je geen fan? Ontdek dan welke smaak bij jou past. Meer redenen nodig? Ontdek hier waarom thee zo goed voor je is.

4. Start met een glas water

Leg jezelf de gewoonte op eerst een groot glas water te drinken alvorens aan je frisdrank te beginnen. Zin in frisdrank? Neem eerst een groot glas water. Daarna nog dorst? Stel jezelf de vraag of je écht nog zin hebt in frisdrank en of het de moeite is. Zorg daarom altijd dat je een flesje water op zak hebt. Flesjes hervullen is dan weer geen goed idee, hier lees je waarom. 

5. Speciale gelegenheden

Helemaal nooit meer frisdrank drinken is onrealistisch en ook niet nodig. Maar maak er wel een gewoonte van om standaard water te drinken en de frisdranken te houden voor speciale gelegenheden. Net zoals alcohol of junkfood dus.

Je frisdrank vervangen door water heeft heel wat voordelen. Hier lees je wat elke dag water drinken doet met je lichaam.

Meer over gezondheid: