Diëten zijn ondertussen al lang passé. Maar wil je toch graag van je buikje af? Dan kunnen deze tips je helpen zonder dieet.

Hoe ongezond is buikvet?

Buikvet kan ongezond zijn. Wie gemakkelijker vet opslaat rond de buikzone, loopt een hoger risico op visceraal vet. Dat is het vet dat zich achter de buikspieren bevindt en een hoger risico vormt voor welvaartsziekten als onder andere hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Dit buikvet is vaak onzichtbaar, daarom kan een slank persoon net zo ongezond of zelfs ongezonder zijn dan een zwaarder persoon. Eet je gezond, maar wil je toch graag van je buikje af, dan kunnen deze tips je helpen.

1. Werk aan je houding

Door een rechte houding zie je er niet enkel zelfzeker uit, je traint er ook je buik- en rugspieren mee. Het vergt de nodige oefening, gelukkig zijn er kleine trucjes. Probeer eens een zitbal, investeer in een standing desk of hang een post-it aan je scherm dat je herinnert aan je houding.

2. Drink water en eet vezels

Die anderhalve liter water per dag is voor veel dingen belangrijk, ook als je van je buikje af wilt. Daarnaast is gezonde voeding uiteraard essentieel voor een platte buik. Kies voor veel groenten en vezels, die zorgen onder andere voor een goede buiktransit. Gezonde vetten als olijfolie, noten of avocado doen dat ook.

3. Pak je stressfactoren aan

Gezonde stress is goed, maar zelfs na corona, vinden we het moeilijk om ons rempedaal in te drukken. Heb je chronische stress, dan zorgt het stresshormoon cortisol dat je meer vet rond je buik opslaat. Bovendien zorgt stress dat je sneller hunkert naar ongezonde keuzes. Neem je stressfactoren daarom goed onder de loep.

4. Eet mindful

Je lichaam maakt hormonen aan om aan te geven wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Door mindful te eten: bewust, aan tafel, zonder afleidingen van tv of telefoon, geeft je lichaam veel duidelijker aan wanneer je voldaan bent.

5. Een gezond nachtritme

Wil je een gezond lichaam, zorg dan voor een goede nachtrust. Ga telkens rond hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. Zo vind je lichaam voldoende rust, maak je gezondere keuzes en werkt je metabolisme optimaal.

6. Ga wandelen

Je hoeft geen zwaar sportschema te volgen om een platte buik te krijgen, maar een minimum aan beweging is belangrijk voor een gezond lijf. Hou je niet van zwaar inspanningen? Ga dan wandelen: goed voor je mentaal welzijn en je traint al je spieren op een gezonde manier. Fietsen of zwemmen zijn prima andere opties. Zie het vooral als iets van te genieten, het mag geen opgave zijn.

Meer gezonde tips voor je buikje: