Home Gezond 5 verrassende tips om beter te slapen

5 verrassende tips om beter te slapen

5 verrassende tips om  beter te slapen

Geraak jij moeilijk in slaap? Dat kan veel oorzaken hebben. Wij vonden enkele trucjes verrassende trucjes die zeker het proberen waard zijn.

 

Slaap is écht broodnodig voor je lichaam, hier lees je wat er gebeurt als je onvoldoende slaapt. Kun jij moeilijk de slaap vatten? Probeer dan deze verrassende trucjes eens.

1. Probeer wakker te blijven

Als je jezelf uitdaagt om wakker te blijven, gaan je hersenen tegenwerken. Het wordt ook wel eens slaapparadox genoemd. Fysiotherapeute Julie Hirst Challenge legt uit: “Hou je ogen open en herhaal tegen jezelf ‘ik wil niet slapen‘. Je hersenen kunnen negatieve gedachtes niet goed verwerken, en daardoor interpreteert het brein het als een instructie om te slapen. En dat maakt dat je gemakkelijker in slaap valt. Pieker jij vaak ‘s nachts? Lees dan hier de 5 tips van een expert om er écht mee te stoppen.

2. Adem in door je linkerneusgat

Door in te ademen door je linkerneusgat verlaagt je bloeddruk en word je kalm. “Ga op je linkerkant liggen, leg een vinger op je rechterneusgat om het te sluiten. Begin langzaam en adem diep in door je linkerneusgat“, vertelt Peter Smith, slaaptherapeut. “Bovendien is de techniek bijzonder goed bij oververhitting of opvliegers door de menopauze, die zorgen dat je niet in slaapt valt.”

Lees ook: Dankzij deze 7 tips slaap jij vannacht als een roosje

3. Rol met je ogen

Volgens Margo Sammy, auteur van The Good Sleep Guide, kan het helpen met je ogen te rollen. “Sluit je ogen en rol 3 keer met je oogballen. Het stimuleert wat je normaal doet als je in slaap valt en het kan leiden tot de vrijlating van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.”

Lees ook: hét drankje voor een goede nachtrust

4. Visualiseer iets dat je rustig maakt

Visuele meditatie is nog zo’n hulpmiddeltje. “Het werkt het best als je op zijn minst 3 zintuigen gebruikt. Stel jezelf voor in een rustige omgeving. Vaar op kalme wateren, beeld je in dat je in een tropisch paradijs bent of dat je een heerlijke wandeling maakt tussen bloemenvelden. Verken je geluksmomentje en stel je alle kalmerende elementen voor. Denk bijvoorbeeld aan het ruiken van bloemen, het voelen van gras onder je voeten of het horen van water. Je ontspant en wordt daardoor slaperig.”

Lees ook: Daarom slaap je best altijd met de deuren dicht

5. Zoem naar jezelf

Yogameditatie zorgt voor een doordringend gevoel van rust en maakt je slaperig. Dr. Crhis Idzikowski, auteur van Sound Asleep, The Expert Guide To Sleeping Well, raadt de techniek aan. “Zorg dat je comfortabel zit en sluit je ogen. Ontspan je kaken, maar houd je lippen zachtjes tegen elkaar gedrukt. Adem zo diep mogelijk in door je neus, maar zorg dat het comfortabel is. Let tijdens het ademen op je borst en buik. Houd je lippen gesloten, zo ontstaat er een zacht ‘hum’geluid. Houd dit vast gedurende de hele uitademing. Je merkt dat het trilt in je borst. Concentreer je op de trillingen voor 6 ademhalingen, ga daarna even rustig zitten. Zeg vervolgens tegen jezelf: ‘ik ben klaar om te gaan slapen‘. Ga daarna in bed liggen en merk dat je je veel slaperig voelt.”

Meer tips voor in de slaapkamer:

SOURCE: Slaapinfo.nl