Home Gezond 6 dingen die met je lichaam gebeuren als je jouw bureau even...

6 dingen die met je lichaam gebeuren als je jouw bureau even verlaat

6 dingen die met je lichaam gebeuren als je jouw bureau even verlaat

Aan allen die een staande job hebben: proficiat! Aan allen die een bureaujob hebben: blijf zeker lezen, want het is een kwestie van leven of dood. Letterlijk. Uit onderzoek blijkt dat wie meer dan 11 uur per dag zit, 40% meer kans heeft om te sterven binnen de 3 jaar dan zij die minder dan 4 uur per dag gebruik maken van een stoel.

Heb je een zittende job waarbij je geen seconde van je bureau wijkt? Dan ben je eraan voor de moeite. Zelfs drie keer per week gaan fitnessen blijkt onvoldoende om je inactiviteit te compenseren. Het is dus zeker aan te raden om minstens elk uur even weg te gaan van je werkplek en iets actiever te wezen. Dit gebeurt er met je lichaam nadat je jouw bureau vaarwel hebt gezegd, ook al is het maar voor even:

1. METEEN: Je brein wordt wakker

Vanaf het moment dat je opstaat, doe je beroep op je kuitspieren, waardoor jouw bloedstroming versnelt. Zuurstofrijk bloed stroomt meteen naar je hersenen, wat een positief effect heeft op je concentratie en energieniveau. Als je creativiteit even te wensen over laat, is het dus een goed idee om even je benen te strekken. De beste ideeën komen klaarblijkelijk niet wanneer je uren naar je computerscherm ligt te turen. Meer informatie over wat een wandeling doet met je brein vind je hier.

2. BINNEN 2 MINUTEN: Je voelt je gelukkiger

Uit een studie bij meer dan 3000 Australische overheidswerknemers blijkt dat je je beter voelt wanneer je af en toe je bureau verlaat. De deelnemers die meer dan 6 uur aan een stuk aan hun bureaustoel gekluisterd waren, voelden zich namelijk mentaal slechter dan zij die minder dan 3 uur per dag zaten. Als je de kans op een burn-out of depressie wil verminderen, sta dan zeker elk uur een keertje recht. Dat gesprekje met die toffe collega aan de koffiemachine zal jou trouwens ook wat doen opfleuren.

3. BINNEN 10 MINUTEN: Je verlangen naar suiker neemt af

Als je zin hebt in zoetigheid, is het verstandig om even rond te wandelen. Je neemt niet alleen letterlijk afstand van de snacks die in jouw tas zitten of van de traktatie van die ene collega, maar er komt ook endorfine vrij. Dat is een chemische stof in je hersenen, ook wel het gelukshormoon genoemd, die ervoor zorgt dat je zin in zoet afneemt. Kan je na je korte pauze nog steeds moeilijk van dat suikerrijk tussendoortje afblijven? Hier vind je nog meer tips om aan sugar cravings te weerstaan.

4. BINNEN EEN UUR: Je verbrandt meer vet

Als je weet dat je met rechtstaan 50 calorieën per uur méér verbrandt dan wanneer je gebruik maakt van je achterwerk, dan is de keuze snel gemaakt, toch? Ga dus even je waterflesje bijvullen, wandel naar de keuken voor een lekkere thee of ga langs je collega in plaats van een mail te sturen. Ben jij een van die lucky bastards met een sta-bureau? Dan kan je tot 52.000 calorieën per jaar verbranden. Om even een vergelijking te maken: dat is gelijk aan zo’n 20 marathons. Wow!

5. VANNACHT: Je slaapt beter

Elke dag voldoende beweging inlassen zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Je slaapkwaliteit verbetert en je zal je ook minder moe voelen gedurende de werkdag. Deze 5 signalen geven trouwens ook aan dat je te weinig slaapt. Ga dus zeker eens een kwartiertje wandelen tijdens de pauze en neem de trap in plaats van de lift.

6. OP LANGE TERMIJN: Je beperkt het risico op kanker

Een groter risico op maar liefst 6 verschillende soorten kanker. Dat is het resultaat van jarenlang een hele werkdag achter je bureau te zitten. Vooral borst- en darmkanker worden het meest beïnvloed door een passieve levensstijl. Als dát geen reden is om regelmatig gebruik te maken van je benen en voeten, dan weten wij het ook niet meer.

Ben je overtuigd, maar weet je niet goed hoe je meer kan bewegen op het werk? Probeer deze 7 tips dan eens.

Lees ook: