Home Gezond 6 mythes over masturbatie: waarheid of klinkklare onzin?

6 mythes over masturbatie: waarheid of klinkklare onzin?

6 mythes over masturbatie: waarheid of klinkklare onzin?

Er doen heel wat verhalen de ronde over masturbatie. Maar zijn ze waar of niet waar? Een expert vertelt.

 

Van zelfmasturbatie word je niet blind, dat kunnen we je alvast verklappen. Maar er bestaan helaas nog heel wat mythes waar rond zelfbeminning bij vrouwen. En dat terwijl veel vrouwen graag masturberen, en het eigenlijk heel wat voordelen heeft. Wij legden 6 hardnekkige mythes voor aan sexperte Marleen Janssen. Zij legt uit wat waar is en wat niet.

1. Zelfmasturbatie is verslavend

“Waar en niet waar. Zelfmasturbatie is gezond, en de kans dat je verslaafd wordt is heel klein. Maar hyperseksualiteit is wel een bestaand begrip. Al kan je net zo goed gewoon verslaafd zijn aan ‘gewone’ seks.” Wanneer weet je dat het de spuigaten uitloopt? “Het is een beetje zoals met alcohol, als je af en toe een glaasje drinkt is het oké, maar als je drie flessen jenever per dag nodig hebt, moet je je afvragen of je niet fout bezig bent. Ik ken enkele vrouwen die verslaafd zijn aan masturbatie, maar dan spreek je over 80 keer per dag. Met jezelf 3 tot 5 keer per dag beminnen is helemaal niets mis, al kan het natuurlijk vermoeiend zijn als je er een fulltime job bij doet.”

2. Je geniet minder van seks met je partner als je regelmatig met jezelf speelt

“Klopt helemaal niet. Door jezelf te beminnen, leer je jezelf kennen en ontdek je wat je lekker vindt. En dat komt de seks met je partner net ten goede. Ook als je een relatie hebt, is het helemaal niet vreemd om jezelf te plezieren. Het is net een teken dat je een seksueel gezonde vrouw bent. Bovendien is jezelf verwennen heel erg goed voor je libido, en daar zullen de meeste mannen enkel om juichen.”

3. Jezelf beminnen is enkel iets voor jonge vrouwen

“Klinkklare onzin. Op seks staat geen leeftijd, ook oudere vrouwen kunnen zichzelf verwennen en er van genieten.”

4. Masturberen is een beetje vies. En wanneer je het te veel doet, is het schadelijk voor je gezondheid.

“Klinkklare onzin. Jezelf verwennen is helemaal niet vies, en al zeker niet ongezond. Verschillende Amerikaanse studies tonen aan dat zelfmasturbatie net heel gezond is. Het is goed voor je hart, vrouwen met PMS kunnen hun klachten zien verminderen en heel  belangrijk: het is heel goed voor je mentale welzijn.”

5. Door een vibrator te gebruiken verpest je je orgasmes zonder speeltjes

“Deze is een beetje dubbel. Seksspeeltjes bezorgen heel wat vrouwen plezier, dat is zeker goed. Maar tegelijkertijd onderschatten veel vrouwen hoeveel genot ze kunnen beleven met hun eigen handen. Bovendien is een trillende vibrator nogal hard, het kan daardoor de gevoelige weefsels van een vrouw gevoelloos maken, waardoor je steeds hardere trillingen nodig hebt. Een vibrator gebruiken kan dus zeker geen kwaad, maar onderschat ook de magie van je eigen handen niet.”

6. Zelfmasturbatie bij vrouwen is geen taboe meer

“Ik vrees helaas dat er nog steeds een taboe is. Opvoeding, geloof en cultuur zijn daar belangrijke oorzaken van. Zo hoor ik zelf van jonge vrouwen nog dat ze geleerd hebben om altijd de handen boven de lakens te houden. Of dat je een schandelijk meisje bent als je jezelf pleziert of zelfs dat je blind wordt als je met jezelf speelt. Allemaal niet waar! Genieten is de boodschap.”

Meer redenen nodig om alleen of samen van seks te genieten? Hier vind je 9 redenen waarom seks zo gezond is.

Lees ook:

9 tips voor een beter orgasme

7 tips die je libido een boost geven

5 x tantrische seks voor beginners