Home Gezond 6 tips om vandaag nog te starten met sporten

6 tips om vandaag nog te starten met sporten

6 tips om vandaag nog te starten met sporten

Heb je al langer het idee dat je nu eindelijk meer wilt gaan bewegen, maar blijf je het altijd een beetje op de lange baan schuiven? Dankzij deze tips is het gedaan met excuses. 

Beweging is gezond, dat weet iedereen. Toch schiet het er al eens op in, "het weer is niet zo goed, ik heb geen zin om te gaan joggen", "ik heb echt geen tijd om te sporten" of "ik ben doodop, en wil gewoon eens in de zetel liggen", zijn maar enkele van de vaakgebruikte excuses. In het boek 'Beweeg!' maakt Arie Boomsma korte metten met excuses, samen met deskundigen geeft hij tips om écht aan de slag te gaan en te blijven. 

De belangrijkste tip die wij uit het boek haalden? Begin nu. Het is nooit te laat om actief te worden. Ben jij ook geneigd uit te stellen? Lees dan deze tips. 

1. Welke sport past bij jou?

Probeer verschillende sporten en kies wat je leuk vindt. Ga niet voor minder! Maak het doel niet te groot of te ingewikkeld. Focus op wat vlak voor je ligt, niet op een doel in de verte. Extra motivatie nodig? Hier lees je met welke sporten je de meeste calorieën verbrandt.

2. Hou bij wat je doet

Wandel je deze week steeds een halfuur, dan probeer je volgende week drie kwartier, en de week daarna kan je proberen eens te gaan joggen. Eerst 2 kilometer, dan eens 5, enzovoort. Blijf doelen stellen. Het behalen van die doelen motiveert je om vol te houden. Wandelen kan iedereen, ontdek hier waarom het zo gezond is.
 

3. Zo maak je tijd voor sport

Breng het aantal uren in kaart dat je turend naar een scherm doorbrengt. Televisie, iPad, telefoon, laptop. Daar zal je van schrikken. Maar je ziet ook meteen dat je best een van die uren kunt opofferen voor je gezondheid. Plan sporten bovendien in, in je agenda. Net zoals eten hoort het bij je dagelijkse routine. Tijd dus om de sportschoenen uit de kast te halen. Deze opmerkelijke foto's tonen hoe verslaafd we zijn aan onze smartphone.

4. Echt geen tijd voor de gym?

Bewegen is altijd beter dan niet bewegen. Lukt het je niet om tijd te vinden voor de sportclub, zorg dan dat je in ieder geval een half uurtje iets anders doet. Traplopen, fietsen, push-ups, squats… gewoon thuis. Daar krijg je al energie van, en dan voorkom je die neerwaartse spiraal. Spreek met jezelf af dat je tijdens een drukke dag, zonder veel beweging, in ieder geval geen rotzooi eet. Ook op kantoor kun je meer bewegen, hier ontdek je hoe.

5. Je doel op de koelkast

Hang op de koelkast of op de spiegel in je badkamer een papier waarop jouw doel staat geschreven. Dat kan je net even helpen op momenten dat je geen zin hebt. Wil jij graag enkele kilo's kwijt of een betere conditie? Hoeveel stappen wil je zetten? Door het telkens te zien ben je gemotiveerder. In zijn boek besteedt Arie niet alleen aandacht aan beweging, hij promoot ook gezonde voeding. Tips nodig? Hier vind je 7 fruitsoorten die je helpen gewicht te verliezen.

6. Gebruik het internet als een inspiratiebron

YouTube is een onuitputtelijk bron van inspiratie. Bekijk inspirerende video’s! Volg op social media mensen die jou inspireren en motiveren. Wij zijn bijvoorbeeld grote fan van Kayla Itsines, hier lees je een aantal van haar tips.