Na de zomerprik van vorige week lijkt het officieel: de herfst is in het land. En dat betekent helaas voor velen hét moment om zakdoeken boven te halen. Hoewel we aannemen dat het komt door de koude temperaturen, is dat niet helemaal waar. Want de seizoensverandering is net de boosdoener, en dus kun je ook wanneer de lente plaats maakt voor de zomer een flinke verkoudheid oplopen. Gelukkig zijn er enkele trucjes om die vervelende seizoensverkoudheid te voorkomen. Model en gezondheidsspecialist Rosemary Ferguson deelt haar gouden tips.

Er wordt vaak aangenomen dat een verkoudheid typisch is voor deze tijd van het jaar, maar hoe verklaar je dan die verkoudheid in de lente of zelfs tijdens de warme zomermaanden? Wat er eigenlijk gebeurt wanneer de lente overgaat in de zomer of de zomer plaats maakt voor de herfst, zijn de temperatuurschommelingen. En net daar zijn bacteriën en virussen dol op. De seizoensverandering creëert het ideale klimaat voor kleine beestjes om zich te verspreiden. Combineer dat met vermoeidheid en je bent de vogel voor de kat. Maar dankzij de tips van Rosemary voorkom je die verkoudheid toch.

1. Beter voorkomen dan genezen

Zorg goed voor je lichaam en je hebt minder kans op een verkoudheid. Klinkt heel logisch natuurlijk, maar toch vergeten we het soms. Eet gezond, drink voldoende water en zorg dat je voldoende slaapt.

Lees hier ook waarom deze professor waarschuwt dat te weinig slaap dodelijk is

2. Vermijd stress

Wel eens een maagontsteking gekregen door te veel stress? Niet zo vreemd, want stress is een belangrijke oorzaak van maag- en andere ontstekingen. Doe er dus alles aan om stress zoveel mogelijk te vermijden. Sport is perfect daarvoor. Bovendien stimuleert het je lymfeklieren die onder andere je immuunsysteem boosten.

Hier ontdek je 6 signalen waaraan je merkt of je stress hebt zonder dat je het weet

3. Zorg voor je huid

Je huid is je grootste orgaan en staat in rechtstreeks contact met de wereld. Dagelijks je lichaam verzorgen is dus noodzakelijk.

4. Boost je immuunsysteem

Je immuunsysteem vecht de klok rond tegen bedreigingen. Je maag speelt daar een belangrijke rol bij. Je kunt je maag stimuleren door drie keer per dag een lepel appelazijn te gieten in warm water met honing. Let wel op: als je last hebt van maagzuur is dit niet aan te raden.

5. Proteïnen en specerijen

Proteïnen en voldoende vocht helpen je van je verkoudheid af. Die kippensoep van de oma is dus perfect als je met een verkoudheid zit. Ook knoflook helpt. Gebruik je het niet in je gerechten, voeg het dan toe in een kop heet water met wat honing. Het is een natuurlijk antibioticum en bestrijdt bacteriën. Sappen en smoothies die je zelf maakt met groenten en fruit geven een vitamineboost. (Lees hier hét ingrediënt waar Kate Middleton bij zweert.) Kruiden als cayennepeper, kruidnagel, ginseng, muskaatnoot, koriander, anijszaad en kaneel zijn goed om je vechtende cellen te stimuleren. Zet ze dus vaak op het menu.

6. Supplementen

Volgens Rosemary kunnen ook supplementen je helpen. Antioxidanten zorgen dat je lichaam sneller herstelt, supplementen die deze bevatten zijn dus een goed idee. Het is ook een goed idee om vitamine D en zink te nemen tijdens de wintermaanden omdat ze je lichaam helpen sneller te genezen. Liever geen zinksupplementen? Je vindt het ook terug in spinazie, pompoen, oester, kip en kikkererwten.

Meer tips voor je gezondheid: