Home Gezond 6 uur slaap per nacht voldoende? Think again!

6 uur slaap per nacht voldoende? Think again!

6 uur slaap per nacht voldoende? Think again!

Je hebt van die mensen die beweren dat ze aan 6 uur slaap genoeg hebben om de volgende dag op een goede en productieve manier te functioneren. Onderzoek toont nu aan dat dit echter een foute opvatting is.

Het tijdschrift Sleep publiceerde een onderzoek over slaaptekort. Hoewel veel mensen denken dat ze met hun 6 uur slaap op een nacht voldoende hebben en productief kunnen zijn, wijst het onderzoek uit dat dit helemaal niet zo is.

Artificieel slaaptekort

Tijdens het onderzoek werden 48 proefpersonen tussen 21 en 38 jaar, verdeeld over 4 groepen, twee weken lang beroofd van hun slaap. De eerste groep mocht 8 uur per nacht slapen, de tweede 6, de derde 4 en tot slot waren er ook enkele die 3 nachten lang niet mochten slapen.

De deelnemers werden in een labo om de twee uur getest op hun cognitieve vaardigheden en reactiesnelheid. Ook hun gemoedstoestand en de symptomen die ze op dat moment ervaarden werden onder de loep genomen. Op die manier kon gepeild worden naar hoe slaperig de proefpersonen zich voelden.

Alarmerend resultaat

Zoals verwacht waren de resultaten van de groep die 8 uur slaap per nacht kreeg de beste. De groep die het moest doen met 6 uur slaap per nacht bleek het de eerste 10 dagen best oké te doen. Pas nadien gingen hun prestaties in vrije val naar beneden. Na dag 10 bleken hun prestaties even slecht als die van de groep die het zonder slaap moesten stellen. De groep die slechts 4 uur per nacht sliep ten slotte, deed het even slecht, maar hun dieptepunt kwam veel vroeger. Heb jij soms moeite met in slaap te geraken? Met dit trucje lukt het je binnen de minuut.

Belangrijke gevolgen

De studie toont vooral aan dat mensen zich vaak niet bewust zijn van hun slaaptekort en dat ze -bewust of onbewust – in een ontkenningsfase zitten. Toch is het belangrijk voldoende te slapen, want een tekort aan slaap zorg voor "neurobiologische kosten die zich ophopen na verloop van tijd", aldus de studie. Te weinig slaap doet je lichaam geen goed. Ontdek hier nog 7 gevolgen van slaaptekort.

 

Lees ook:

5 tips om muggen uit je slaapkamer te bannen

Dit doet een hele dag zitten met je achterwerk

5 redenen waarom je je smartphone beter nooit meeneemt in bed

 

Bron: De Morgen