Home Gezond 9 tips om je koelkast proper te houden

9 tips om je koelkast proper te houden

9 tips om je koelkast proper te houden

De koelkast is het meest gebruikte keukenapparataat in je huis, wat maakt dat er soms dingen instaan waarvan je het bestaan vergeten bent. Dankzij deze 9 tips behoud je het overzicht en blijft je koelkast proper.

1. Gebruik mandjes om je spullen in te bewaren

Gebruik diepe containers en manden om je koelkast op orde te stellen. Deze kan je makkelijk in de winkel vinden. Hou spullen als fruit, groenten en snacks apart om alles georganiseerd te houden. Tip: leg een beetje keukenrol op de bodem van de containers, zo voorkom je dat alles vuil wordt.

Lees hier welk fruit je beter niet in de koelkast bewaart

2. Labelen

Labelen helpt iedereen. Door dit te doen weet iedereen in huis wat, waar hoort. Je moet op z’n minst de container labelen met de naam van wat je erin gaat steken. Met een simpel etiket kom je hier heel ver. Vergeet ook zeker niet om een houdbaarheidsdatum te noteren, zodat je weet wanneer je iets moet weggooien.

Ook nood aan de grote schoonmaak in je kleerkast? Hier lees je hoe je dat doet.

3. Gebruik een draaiplateau

Een draaiplateau is heel handig om items te bewaren die je veel gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je de deur beter kunt openen en bovendien meer plaats hebt om je drankflessen te bewaren. Verder heb je ook alles meteen binnen handbereik.

4. Vlees beneden

Rauw vlees hoort ALTIJD in de onderste lade van je koelkast te liggen. Wanneer je vlees lekt, worden de andere producten niet gecontamineerd.

5. Maak je koelkast schoon met afwasmiddel en azijn

Azijn en afwasmiddel zijn de beste oplossing om je koelkast te reinigen. Meng deze twee samen, giet ze in een spuitfles en laat je helemaal gaan! Voor het beste resultaat gebruik je best ¾ azijn op ¼ afwasmiddel.

6. Veeg dagelijks de buitenzijde

Je koelkast zal er altijd piekfijn uitzien wanneer je hem op regelmatige basis proper veegt. Dit doe je met al je andere kasten toch ook? Het duurt maar enkele seconden!

7. Reinig het isoleermateriaal goed

Het is heel belangrijk dat je de isolatie van je koelkast goed kuist. We hebben het hier over de naad die de warmte buiten- en de koelte binnenhoudt. Reinig hem zeker 1 keer per week.

8. Gebruik de methode ‘First in First out’

Wees heel nauwkeurig met het controleren van de vervaldatum van de producten die in je koelkast zitten. Zet daarom de producten die er het langst inzitten vooraan, zodat je ze het eerst opgebruikt. Indien je een product dubbel hebt, leg het dan achteraan. Zodat je het niet per ongeluk opent en gebruikt.

9. Maak er een gewoonte van

Maak er een gewoonte van om etensrestjes en producten die de houdbaarheidsdatum hebben overschreden, uit je koelkast te halen. De beste manier om hier een gewoonte van te maken is het integreren in je huishoudroutine. Zo kan je bijvoorbeeld, wanneer je de vuilzakken gaat buitenzetten, even je koelkast checken om te zien of er niets weg mag. Op deze manier voorkom je dat je koelkast raar gaat ruiken!

Meer handige tips om je huis proper te houden: