Home Gezond Actieplan om enkele hardnekkige extra kilo’s weg te werken

Actieplan om enkele hardnekkige extra kilo’s weg te werken

Actieplan om enkele hardnekkige extra kilo's weg te werken

Je leeft best gezond en bent nooit echt bewust op dieet moeten gaan. Je bent eigenlijk altijd slank geweest, maar de laatste jaren zijn er ongemerkt toch een paar kilootjes bijgekomen. Misschien heeft het te maken met je leeftijd. Ofwel heb je een paar nieuwe gewoontes ontwikkeld, zoals een tweede glas wijn drinken, terwijl vroeger één glas al genoeg was. Diëtiste Lieve Pensaert vertelt je wat te doen. 

VERMIJD ELK CRASHDIEET

Wie niet veel gewicht moet verliezen, is misschien ongeduldig. Een crashdieet klinkt dan verleidelijk. Keuze genoeg: van het ananasdieet tot het citroensapdieet. Afhankelijk van welk dieet, krijg je soms maar 500 calorieën per dag binnen. Je verliest daarbij vooral vocht en spiermassa, maar geen vet. Je kunt inderdaad op zeer korte tijd veel gewicht verliezen, maar de gevolgen voor je lichaam zijn niet minder dramatisch dan het dieet dat je volgde.

Lieve Pensaert: “Niemand is gebaat bij zware crashdiëten. Zelfs niet als je maar 3 kilo wilt verliezen. Je speelt daarmee een gevaarlijk spel met je eigen lichaam. Wie wil vermageren, moet ervoor zorgen dat hij of zij méér verbrandt, maar met zo’n radicaal dieet krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen. Het gevolg is dat je metabolisme meteen in spaarstand gaat. Je verbranding vertraagt en je verbruikt steeds minder calorieën, ook al ben je even actief als vóór je op dieet ging. Zelfs als je hetzelfde eet als daarvoor, zul je bijkomen en zo bereik je net het tegenovergestelde van wat je wilde.

JOUW WEG NAAR GEWICHTSVERLIES

Lieve Pensaert: “Wie op een verantwoorde manier gewicht wil verliezen, gaat door een bepaald proces waarbij er steeds meer vet wordt verbrand, helemaal anders dan een crashdieet dus. Wie goed begeleid op dieet gaat, verliest in de eerste week 70% vocht, 25% vet en 5% spiermassa. De tweede en derde week verlies je nog slechts 20% vocht, maar wel 70% vet en 10% spiermassa. In de vierde week verlies je geen vocht meer, maar 85% vet en 15% spiermassa. Het is de bedoeling om vanaf dan zo veel mogelijk vet te gaan verbranden en zo weinig mogelijk spiermassa. Dat bereik je door goed gespreide maaltijden te combineren met voldoende bewegen. Het is dus veel beter om enkele kleine ingrepen te doen. Probeer elke dag zo’n 500 calorieën minder binnen te krijgen dan je nodig hebt. Pas bijvoorbeeld je porties aan. Hou je twee vuisten tegen elkaar: dat is de normale grootte van je maag. Het volume van je maaltijd zou dus niet groter moeten zijn dan dat. Je bereikt een voller gevoel door volkorenproducten te eten, trager te eten en goed te kauwen.”

 

Lees ook: