Allergieën? Verbeter eerst de luchtkwaliteit voor je naar medicijnen grijpt

Zomer, dat is terrasjes doen, gezellig barbecuën of genieten aan het zwembad... Maar helaas ook stuifmeel en pollen. Heb jij last van seizoensgebonden allergieën, grijp niet meteen naar medicijnen. Voorkomen werkt immers beter dan genezen.

 

We brengen maar liefst 55 tot 80% van onze tijd binnenshuis door, zo blijkt uit onderzoek. En toch is de lucht die we binnen inademen niet altijd even zuiver. Nochtans belangrijk, niet alleen voor je algemene gezondheid, maar ook wanneer je allergieklachten wilt voorkomen of verminderen. Planten, bomen, grassen en bloemen geven hun stuifmeel vrij en die allergenen vinden gemakkelijk hun weg naar binnen. Gevolg: niezen en snuffen. Heb jij er last van? Niet verwonderlijk? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maar liefst 20% van de mensen te kampen met allergieën, zoals hooikoorts, allergische astma en allergische rhinitis. Tijd voor actie dus!

Niet alle allergieën zijn hetzelfde!

Er is een onderscheid tussen seizoens- en andere allergieën. Ze worden beiden veroorzaakt door vaak voorkomende allergenen in huis. Dit zijn eiwitten aanwezig in stof, pollen, huisstofmijt, schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Het inademen van stof kan een ernstige allergische reactie en astma veroorzaken. Seizoensallergieën worden veroorzaakt door pollen waar je buiten, maar óók binnenshuis mee in contact komt. Heb jij pas sinds de laatste jaren last van seizoensallergieën? Dat is helemaal niet vreemd. Uit recent onderzoek in vaktijdschrift Lancet Planetary Health blijkt dat het aantal pollen gevoelig is toegenomen als gevolg van de klimaatverandering. Gelukkig zijn er manieren om de kwaaltjes van je allergie te voorkomen of verminderen.

“Pas recent last van hooikoorts? Niet vreemd, door de opwarming van de aarde neemt het aantal pollen toe. De lucht in huis vrijhouden van allergenen is een belangrijke eerste stap”

Voorkom seizoensallergie dankzij een goede luchtkwaliteit

Wil je de vervelende effecten van die seizoensgebonden allergieën verminderen, dan zorg je maar beter voor preventie. De luchtkwaliteit in huis speelt daarbij een sleutelrol. Maar let wel even op: door je ramen en deuren open te zetten kunnen pollen gemakkelijk hun weg naar binnen banen en je nog meer last bezorgen. Dé oplossing? Je huis verluchten met een luchtreiniger die allergieprikkels vermindert.

De Urban Living luchtreiniger van Philips is er zo eentje: hij vermindert rondvliegende deeltjes, vuil en onzichtbaar stof in de lucht. Bovendien komt er een heel handige gratis app -bij die de luchtkwaliteit binnen- en buitenshuis kan controleren. Met dezelfde ‘Clean Home + app’ – kun je meten hoeveel pollen er in de lucht hangen, perfect dus om allergiekwaaltjes te voorkomen en verminderen. En ook niet onbelangrijk: de Urban Living luchteiniger van Philips ziet er gewoon ook fantastisch uit in je interieur.

 

Allergievrij slapen start in de slaapkamer

In de slaapkamer vind je heel wat allergenen. Je vindt ze onder andere in je kleren en ze komen gemakkelijk op je lakens terecht. Met de Urban Living luchtreiniger van Philips meet je de luchtkwaliteit en de hoeveelheid pollen, en kun je eventueel ingrijpen wanneer nodig. Houd ook rekening met enkele praktische tips.

Praktische tips om hooikoorts te vermijden:

  • Neem vaker een douche: pollen draag je mee in je haren, spoel ze dus van je lijf door nog regelmatiger een douche te nemen.
  • Kleed je om in de badkamer: ook je kleren bevatten pollen, kleed je dus liever uit in de badkamer om pollen in de slaapkamer te vermijden. Gooi ze daarna meteen in de was.
  • Droog je was in de droogkast: laat hem niet buiten drogen.
  • Gebruik vaseline rond je neusgaten en op je wimpers: de pollen blijven er aan plakken en vermijden kriebelen.
  • Draag een (zonne)bril: zo verminder je het rechtstreeks contact tussen de pollen en je ogen. Raak je ogen ook zo weinig mogelijk aan. Last van jeukende ogen? Gebruik een nat washandje om te verzachten.
  • Sport liever binnen: hou je van joggen, doe het dan na een regenbui. Of nog beter: sport binnen.
  • Stofzuig vaker: zo zuig je die vervelende pollen op. Merk je dat het hard waait, laat de ramen en deuren dan even gesloten. Daarnaast kunnen bloemen je symptomen verergeren.
  • Gebruik een luchtreiniger die allergenen opvangt: Philips Urban Living Luchtzuiveraar Series 4000i  is een perfect voorbeeld. Hij zorgt dat je huis goed verlucht is en dat allergenen uit de lucht worden gefilterd. Daarnaast geeft hij aan hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content