De verplichte coronapauze heeft ons laten voelen dat het leven ook rustiger en bewuster kan. Maar hoe blijf je trouw aan je voornemens van de voorbije maanden? We vroegen het aan specialisten ter zake. Vandaag: sportpsychologe Zara Van de Ven over hoe je je sportvoornemens kan blijven volhouden.

 

Blijven sporten

Julien hoopt even regelmatig te blijven sporten als hij weer kan werken.

“Voor de coronacrisis was ik niet echt met sport bezig. Omdat ik technisch werkloos werd door de lockdown, wilde ik mijn dagen graag nuttig invullen. Ik ben beginnen te lopen, omdat ik dat gemakkelijk op mezelf kon doen. Nu loop ik gemiddeld twee à drie keer per week een zevental kilometer. Ook na de lockdown hoop ik dat vol te houden omdat het me veel voldoening geeft en mijn hoofd leegmaakt – maar ik denk dat het moeilijker zal zijn. Voor mijn werk klop ik vrij late uren en ik loop liever ’s avonds, omdat ik niet bepaald een ochtendmens ben. De kans is groot dat ik na een zware week opnieuw liever in de zetel ga liggen of op café trek.”

“De oplossing zit hem in het creëren van gewoontes”

Tips van sportpsychologe Zara Van de Ven om ook na de crisis te blijven sporten

“Waarom niet iedereen het sporten volhoudt? Ik denk dat dit vaak te maken heeft met gewoontegedrag. Bij mensen met een vaste structuur, die bijvoorbeeld elke donderdagavond naar de gym gaan, zie je dat dit beter lukt. Als je dat patroon niet creëert, hangt het telkens af van je eigen wilskracht, iets wat je niet altijd even gemakkelijk kunt opbrengen als je ook nog moet koken, de kinderen in bed moet steken of als je pas laat thuis bent van je werk.”

“De oplossing zit ’m dus grotendeels in het creëren van gewoontes. De eerste stap daarbij is jezelf afvragen waarom je gaat sporten. Veel mensen zijn de afgelopen weken beginnen te wandelen, maar de reden erachter is vaak erg verschillend: op zoek naar natuur, voor contact met andere personen, om je hoofd leeg te maken,… Is dat iets wat je graag wilt behouden, dan moet je de bewuste keuze maken om het in te plannen. Een gebrek aan tijd is vaak gewoon een excuus. (lacht) Tijdens het halfuur dat je op je smartphone scrolt, kun je ook vijf kilometer gaan lopen.”

“Verwacht niet dat je ook na de lockdown 4 keer per week gaat sporten. Meer bewegen kan ook heel klein zijn. Met de collega’s een halfuur gaan wandelen, fietsen naar je werk, de trap nemen in plaats van de lift of om de zoveel tijd opstaan van je bureau. Vraag je af wat de obstakels zijn die je tegenhouden. Misschien kan je partner die avond koken, zodat jij kunt gaan sporten? Of vraag je baas of je een halfuur langer middagpauze kunt nemen als je langer blijft? Veel mensen hebben ’s morgens veel energie: waarom niet sporten voor het werk? Bouw het in op een moment waarop het jou zo min mogelijk wilskracht kost.”

 

Meer tips om je sportvoornemens waar te maken:

Tekst: Jorik Leemans – Beeld: Getty Images