Home Gezond De beste slaapkamertemperatuur voor een goede nachtrust

De beste slaapkamertemperatuur voor een goede nachtrust

De beste slaapkamertemperatuur voor een goede nachtrust

Nu het kouder wordt buiten, is de verleiding groot om de centrale verwarming aan te zetten in de slaapkamer. Maar is dat wel een goed idee? En hoeveel graden is zo’n slaapkamer best?

De juiste kamertemperatuur is essentieel voor een goede nachtrust. Te warme temperaturen kunnen nachtmerries veroorzaken, terwijl je van een te koude slaapkamer wakker wordt. De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.

Lees ook: zo vaak was je best je hoofdkussen

Verwarming aan?

De centrale verwarming aanzetten is niet nodig en veroorzaakt droge lucht. Laat hem dus liever uit in de slaapkamer. Bovendien zorg je best voor voor voldoende ventilatie. Houd rekening met de volgende tips:

  • Zet de verwarming zeker uit voor je gaat slapen, drink desnoods een kopje thee voor het slapen of neem een warme douche.
  • Ventileer voldoende. Te koud om met het raam open te slapen? Zet toch minstens een kwartier per dag je raam open zodat er verse lucht binnen kan.
  • Maak je bed niet op als je wakker bent. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar het is beter voor je gezondheid, hier lees je waarom.
  • Heb je het toch te koud? Doe een warme pyjama aan, koude voeten los je op door losse sokken te dragen. Flanellen lakens voelen warmer aan, en gebruik eventueel een extra deken in de winter.

Slaap jij niet zo goed? Lees dan deze 7 tips om vanaf nu te slapen als een roosje. 

Meer over slaap & gezondheid: