Gezellig samen wandelen, een stukje lopen of sporten… Het is nu ook bewezen, het vermindert de kans op depressies. Dat staat in een studie gepubliceerd in tijdschrift JAMA Psychiatry.

Amerikaanse wetenschappers verzamelden de data van 300.000 volwassenen. Wat bleek: mensen die meer fysiek actief zijn, hebben minder kans op een zware depressie. En dat hoeven geen immense inspanningen te zijn. Zelfs een kwartiertje beweging per dag, vermindert het risico op een depressie met 26 procentpunt.

“Meer fysieke activiteit vermindert de kans op depressie“, zegt hoofdonderzoeker Karmel Choi. “Zelfs een beetje activiteit is beter dan niets. 15 minuten intensieve activiteit (bijvoorbeeld), gecombineerd met matig intensieve activiteit (bijvoorbeeld wandelen), is al voldoende om het risico op depressies te verminderen.” Al voegt hij wel nog toe dat er extra onderzoek nodig is om de verschillende risicogroepen te vergelijken.

Hoe dan ook is het een goede reden om deze week te genieten van die eerste zonnestralen en je wandelschoenen aan te trekken of de fiets te nemen.

 

Meer over mentaal welzijn:

(Openingsbeeld: Imaxtree)