Redactrice Evelien heeft er genoeg van: stress, rugpijn, opspelende darmen, overtollige kilo’s. Drie maanden lang gooit ze haar leven over een heel andere boeg en test ze verschillende methodes uit om de beste versie van zichzelf te worden. Daar horen natuurlijk ook gezonde darmen bij en dus ruilde Evelien frisdrank in voor kombucha.

Lees ook: 3 maanden gezonder leven, onze redactrice testte de Fitbit

Kombucha is een supergezonde, gefermenteerde theedrank die waarschijnlijk werd ‘ontdekt’ in China. Het drankje verspreidde zich van daaruit naar Rusland en Oost-Europa, maar vandaag is het ook in onze contreien erg populair. Het past perfect in onze nieuwe manier van eten en drinken, waarbij er veel aandacht is voor antioxidanten en probiotica. Kombucha bevat tal van goede eigenschappen: het bevordert de spijsvertering, verzacht reuma, gaat aderverkalking tegen, regelt de darmwerking en vermindert stress.

Het is vrij eenvoudig om kombucha zelf te maken, daarvoor heb je een ‘scoby’ nodig, een startzwam die zichzelf blijft vermenigvuldigen. Ongetwijfeld is er iemand in je omgeving bezig met homemade kombucha, dus zo moeilijk is het niet om eraan te geraken. Zelf heb ik echter niet het geduld om met weckpotten in de weer te zijn en koop ik mijn kombucha kant-en-klaar in de biowinkel. Als je net zoals ik kombucha in flesjes koopt, moet je er zeker op letten dat de thee rauw is en niet gepasteuriseerd, anders worden alle goede bacteriën uitgeschakeld. Ik ben vooral benieuwd naar de probiotische effecten. Totdat ik mijn amandelen liet verwijderen in 2017, had ik zeker drie keelontstekingen per jaar die met antibiotica behandeld werden. Dat heeft een vernietigend effect gehad op mijn darmflora en ik hoop dat met kombucha weer in orde te krijgen. Drie weken drink ik elke dag een flesje, daarna val ik terug op 1 à 2 keer per week. De smaak is uniek: ik ken geen enkele drank die tegelijk zo vreselijk en verrukkelijk is. Op de flesjes staat dat kombucha sporen van alcohol kan bevatten, maar dat is een onderschatting. Als ik een paar slokjes kombucha drink in de ochtend, voel ik me zelfs héél lichtjes aangeschoten.

CONCLUSIE

Ik voel lichte verbetering in mijn spijsvertering, maar weet niet goed of dat aan de kombucha ligt.

 

Lees hier nog meer artikelen van Evelien:

 

Tekst door: Evelien Rutten