Ken je de filmscènes waar vrouwen een pot Ben & Jerry’s icecream opschrokken in de hoop er hun liefdesverdriet mee weg te eten? Voor de zesentwintigjarige parlementsmedewerker, Chloé, klonk dit tafereel erg bekend in de oren. Tot ze besloot dat het welletjes was. Met hulp van een diëtiste leerde ze luisteren naar haar lichaam.

“Eten is altijd een troost voor me geweest. In mijn laatste studiejaar had ik het niet gemakkelijk; ik kwam toen 15 kilo aan. Dat was twee jaar geleden en ik nam me voor er iets aan te doen. Omdat ik alles altijd alleen gedaan heb, dacht ik dat het wel zou lukken. Maar dat was niet zo. Ik wist niets van gezond eten, dus ben ik naar een diëtiste gestapt en dat heeft mijn leven veranderd.

‘Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op dieet was, ik heb nooit honger gehad, ik heb altijd alles gegeten, maar in verstandige porties’

Daarvoor was het alsof mijn hand uit zichzelf eten in mijn mond stopte. Ik kreeg een afkeer van mezelf. Soms at ik de hele koelkast leeg: zout, zoet, alles propte ik naar binnen. Achteraf voelde ik me natuurlijk slecht. Nu heb ik een goede relatie met voedsel, dankzij het werk met de diëtiste.

Verstandige porties

Zij leerde me dat ik te veel at voor mijn lichaamsbouw. Ik moest niet op dieet gaan en mezelf dingen ontzeggen, maar leren om de hoeveelheden aan te passen. Daardoor is alles veranderd. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op dieet was, ik heb nooit honger gehad, ik heb altijd alles gegeten, maar in verstandige porties.

Ik heb nu vrede met mezelf. Ik heb niet meer hetzelfde beeld van mezelf, ik ben minder verlegen, ik heb meer zelfvertrouwen. Vroeger had ik geen lange spiegel, maar ik heb er een gekocht en daardoor ben ik mijn lichaam meer als een geheel gaan zien. Soms kijk ik naar mezelf en vind ik dat ik meer moet afvallen. Ik ben er nog niet. Maar misschien doe ik er mijn hele leven over om er te komen. Ik heb in elk geval al een flink deel van de weg afgelegd.”

Meer gezonde gewoonten:

Openingsbeeld: Getty Images