Aha, april: de maand met het lekkerste feest van het jaar! Niet alleen op paaszondag zelf liggen de eitjes  – zeer letterlijk – voor het rapen, ook de rest van de maand wordt de chocolade ons in de lekkerste vormen (had je graag een eitje met vanille crisp, eentje met melkchocomousse of eentje met oreo’s misschien?) voor de neus gezet.

Maar hoeveel van die paaslekkernijtjes mogen we eigenlijk snoepen voor het resultaat niet alleen in onze mond, maar ook op onze weegschaal ‘tastbaar’ aanwezig is?

A ‘paasei’ a day..

Dat blijkt gelukkig nogal mee te vallen. Een gemiddelde vrouw die haar gewicht gewoon wil behouden, mag – een beetje afhankelijk van je leetijd, lengte en gewicht – ongeveer 1.500 tot 2.000 kilocalorieën op een dag naar binnen werken. Om één kilo aan te komen, moet je maar liefst 7.000 kilocalorieën boven die dagelijkse hoeveelheid gaan. Een paaseitje bevat dan weer ongeveer 47 kilocalorieën. Vooraleer je dus aan een volledige kilo extra lichaamsgewicht zit, zal je aardig wat ‘eitjes’ moeten verzetten (zo’n kleine 149 met name).

Gesteld dus dat je alles een beetje met mate verdeelt en gedurende de maand april per dag afwisselend voor één á twee eitjes gaat, dan betekent dat per dag een extra kilocalorieën load van 70 kcal. Wat – gesteld dat je er per dag sowieso toch minstens 1.500 hebben mag – aanzienlijk meevalt. Aanvallen dus!

Kiezen is verliezen?

Je ook al iets te vaak laten verleiden door de mooie, shiny buitenkant van een paaseitje om dan tot de constatatie te komen de je echt een spuugvies exemplaar uitgekozen hebt? Een half opengefrommeld eitje baldadig terugleggen in het ordentelijke schaaltje van de schoonouders, kan je natuurlijk ook niet zomaar maken.. Maar geen nood: want met deze kleurencode kies je altijd het perfecte ei uit de bunch.

COLRUYT

  • Lichtblauw = vol +melk
  • Lichroze = vol + puur
  • Grijs = vol + wit
  • Donkerpaars = melk + praliné
  • Lichtpaars = melk + praliné crisp
  • Beige = puur + vanille
  • Groen = wit + pistache
  • Bruin-rood = melk + speculoos

LIDL

  • Rood = puur
  • Donkerblauw = melk
  • Goud = wit
  • Lichtpaars = wit + praliné
  • Groen = melk + hazelnootvulling
  • Lichtblauw = melk + vanillevulling
  • Paars-beige = melk + cappuccinovulling
  • Oranje = melk + sinaasappelvulling

DELHAIZE

  • Donkergroen: witte chocolade
  • Lichtgroen: wit + praliné
  • Paars: melk + chocolade
  • Fuchsia: melk + praliné
  • Donkerblauw: melk + hazelnoot
  • Blauw: fondant chocolade
  • Lichtblauw: fondant + praliné

MILKA

  • Lichtblauw = vol + melk
  • Lichtpaars = melk + crèmevulling
  • Groen = melk + hazelnoot
  • Geel = melk + krokante praliné
  • Wit = wit
  • Oranje = wit + praliné
  • Fuchsia = melk + biscuitvulling

ALBERT HEIJN

  • Lichtblauw = vol + melk
  • Goud = wit
  • lichtpaars = puur
  • Roze = melk + aardbei
  • Geel = wit + karamel
  • appelblauwzeegroen = melk + vanillevulling crisp
  • donkerpaars = puur + praliné
  • wit-paars = wit + praliné
  • paars met blauwe bolletjes = melk + praliné crisp
  • groen met bolletjes = melk + praliné met nootjes
  • koper met groene bolletjes = melk macchiato

HEMA

  • Blauw met bolletjes = vol + melk
  • Paars met rode bollen = vol + puur
  • Goud met bruine bollen = vol + wit
  • Oranje met paarse bollen = melk + karamel zeezout
  • Zwart/grijs = vol extra puur
  • Paars met geel = melk + tompouce
  • Zilver met blauwe bollen = melk discodip-crème
  • Paars met gele streep = melk + praliné
  • Bruin geruit = melk + stroopwafel
  • Lichtblauw met gele streep = melk + crisp
  • Zeegroen met gele streep = melk + hazelnoot
  • Licht-goud met gele streep = puur + advocaat
  • Wit met zilveren bollen = wit + gin-tonic

Het chocoladen eitjes-assortiment van Hema is overduidelijk ónze voorlopige favoriet.. Maar welke wordt de jouwe?

Lees ook:

SOURCE: Libelle Lekker