Misschien drink jij ook graag een kop warme melk met honing als je verkouden bent, toch doe je het vanaf nu beter niet meer. Volgens wetenschappers is het geen goed idee.

Dokters verbonden aan het Lister ziekenhuis in Herftfordshire in het Verenigd Koninkrijk onderzochten het verband tussen melk drinken en de slijmproductie. Wat bleek? Zuivel drinken doe je liever niet als je verkouden bent. De bevindingen werden neergeschreven in vaktijdschrift Laryngoscope.

Snot tegen infecties

Wanneer je verkouden bent, produceer je meer snot. Dat is vervelend, maar heeft een functie. Je lichaam probeert zo namelijk je neus te spoelen en bacteriën weg te werken. Een verstopte neus is de manier waarop je lichaam een infectie probeert te blokkeren.

Koemelk

Aan het onderzoek namen 26 mannen en 82 vrouwen met een verergerde slijmproductie deel. Ze werden drie dagen op een zuivelvrij dieet gezet. Vervolgens dronk de ene helft vier dagen lang 350 ml koemelk per dag. De andere helft kreeg sojamelk voorgeschoteld. Ze moesten hun bevindingen bijhouden. De eerste drie dagen gaven alle deelnemers aan dat de slijmproductie afnam. In de daaropvolgende dagen merkte de groep die koemelk dronk dat de symptomen verergerden. “We zijn zelf verschoten van het opvallende resultaat”, zei dokter Fosh in een interview met Daily Mail.

Melk

Al zijn de meningen verdeeld over de resultaten. “Melk wordt dikker als het in contact komt met speeksel”, zegt dokter Ian Balfour-Lynn, gespecialiseerd in luchtweginfecties. “Daardoor denken veel mensen dat ze meer last hebben van slijm, maar dat is niet noodzakelijk waar.” Wil je toch zeker zijn? Probeer dan dit natuurlijke drankje dat zou helpen tegen griep en verkoudheden. 

 

Meer tips voor de wintermaanden: