Home Gezond Daarom ga je beter niet voor de zekerheid naar het toilet

Daarom ga je beter niet voor de zekerheid naar het toilet

Daarom ga je beter niet voor de zekerheid naar het toilet

Je kent het wel, je moet een half uur in de auto zitten, dus gaat nog snel even naar het toilet om zeker te zijn dat je onderweg niet moet. Klinkt logisch, maar het is niet altijd beter om voor de zekerheid nog even naar het toilet te gaan. Wij leggen uit waarom.

Lees hier ook dé tips om deze zomer de festivaltoiletten te overleven

Wil jij je blaas gezond houden? Dan ga je maar beter niet té vaak naar het toilet. Dat is wat gynaecoloog Anne Henderson vertelde aan Good Housekeeping. “Vaker naar de wc gaan dan nodig kan op lange termijn leiden tot blaasproblemen.”

Er is een wisselwerking tussen het onvrijwillige zenuwstelsel en het vrijwillige motorische systeem dat ervoor zorgt dat we onze blaas onder controle kunnen houden en – als we op het toilet zitten – onze blaas kunnen legen. “Een grote deel van hoe onze blaas werkt, is aangeleerd gedrag. Tijdens de potjestraining worden onze gewoontes gevormd. Je lichaam kweekt dus de gewoonte aan om als je blaas vol is, naar het toilet te gaan. Maar dit kan ook in de omgekeerde richting werken: zo kan je ook slechte gewoontes gemakkelijk ontwikkelen.”

“Een veel voorkomend voorbeeld van een slechte gewoonte is dat vrouwen hun blaas al legen voor dat die de volle capaciteit – zo’n 500 ml – heeft bereikt. Vaak komt dat door angsten voor incontinentie. Doe je dit vaak? Dan ontwikkel je slechte gewoontes en is het mogelijk dat je blaas zichzelf niet meer kan vullen tot de volle capaciteit, waardoor je misschien nog sneller naar het wc moet gaan. Het is een vicieuze cirkel waarbij je telkens sneller naar het toilet gaat en je blaas minder van zijn capaciteit gebruikt.”

Heb je er last van? Dan raadt Anne aan om naar een dokter te gaan. “Al is voorkomen nog altijd veel beter dan genezen. Dus probeer zeker niet te vaak even voor de zekerheid te gaan plassen.”

Meer tips voor je gezondheid:

SOURCE: Good Housekeeping