Home Gezond Daarom is eten met mate zo moeilijk

Daarom is eten met mate zo moeilijk

Daarom is eten met mate zo moeilijk

Om enkele kilootjes kwijt te raken, is het helemaal niet nodig om als een gek aan het diëten te slaan. Als je verstandig omgaat met eten en je aan matige porties houdt, raak je vanzelf al gewicht kwijt. Simpel, toch? Neen, dat is het helemaal niet. Maar waarom is eten met mate dan zo moeilijk?

Matige porties eten en voldoende beweging zijn voldoende om je slanke lijn te behouden, maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. Waarom is eten met mate soms zo'n opgave?

Subjectieve invulling

Het eerste probleem bij de woorden 'Eet met mate' ligt in het feit dat elke persoon de 'met mate' op een andere manier interpreteert. En laat dat nu net het probleem zijn voor mensen die willen afvallen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Georgie en Duke University.

Zonder een concrete maat wordt het moeilijk om af te vallen. Een 'gematigd glaasje wijn' is voor een regelmatige wijndrinker een veel grotere hoeveelheid dan voor zij die slechts af en toe eens een glaasje wijn nemen. Uiteraard kunnen we hetzelfde principe toepassen op eten. De 'gematigde portie' van wie graag eet, is veel groter dan de portie van mensen voor wie eten minder belangrijk is. 

Duidelijke richtlijnen

"Gematigd eten is geen efficiënte vorm van preventie in de strijd tegen obesitas", aldus onderzoekster VanDellen. "De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het concept van eten met mate erg aanslaat omdat het zo simpel is, maar dat is ook net het probleem", legt ze verder uit. "Mensen zijn ontzettend slecht in het beoordelen van een gemiddelde portie". Net daarom is er volgens haar dringend nood aan om expliciete richtlijnen op te stellen. Het is dus beter om duidelijke maatstaven aan te houden. Een handjevol noten bijvoorbeeld of 100 gram vlees. 

Bovendien is het belangrijk om dagelijks anderhalve liter water te drinken. Zou een smaakje in je water je kunnen helpen om meer te drinken? Ontdek dan hier 5 heerlijk verfrissende infused waters.

 

Lees ook:

Deze 5 noten zijn het gezondst

Op dit tijdstip val je het meest af

Zo komt Sylvie Meis aan haar strak lijf

 

Bron: HLN