Home Gezond Daarom moet je altijd slapen met de deuren dicht

Daarom moet je altijd slapen met de deuren dicht

Daarom moet je altijd slapen met de deuren dicht

Laat jij regelmatig de binnendeuren in je huis openstaan? Dat is niet zo’n goed idee. Het is namelijk veel veiliger om je ze te sluiten. Het zou zelfs je leven kunnen redden, dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland.

 

“De overlevingskans bij woningbrand neemt extreem toe wanneer de deuren gesloten zijn en blijven”, aldus René Hagen, voorzitter Brandpreventiewerken. “Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren”, klinkt het. De gesloten deuren zorgen dat de giftige rook langer buiten de leefruimte blijft en verkleinen de kans op een rookvergiftiging.

Lees ook: dé 4 beste tips van een chiropractor om rugproblemen te vermijden

Extra brandveilige tips:

  • Rookmelders: hang voldoende rookmelders in huis en laat regelmatig controleren of ze effectief werken. Na 10 jaar zijn ze aan vervanging toe.
  • Laad je toestellen overdag op: elektronische toestellen kunnen oververhit geraken en brand veroorzaken. Laad ze dus liever overdag op.
  • Wees voorzichtig met sigaretten: zorg dat je je sigaretten altijd goed dooft, blijf bij je brandende sigaret en rook niet in bed of als je erg moe bent en dreigt in te dommelen.
  • Laat ‘s nachts geen kaarsen branden.
  • Reinig je schoorsteen en verwarmingstoestel: heel belangrijk, laat tijdig je schoorsteen en verwarmingstoestel reinigen. Laat dit niet door eender wie doen, maar door een erkend vakman.

Lees ook: Wauw! Deze prachtige woning kost maar 38.000 euro

Toch brand?

  • Zet geen ramen open, de zuurstof die binnenkomt kan de brand aanwakkeren. Geraak je niet tot aan de deur? Probeer dan de deuren zoveel mogelijk gesloten te houden, zodat de brand niet tot bij je geraakt.
  • Laat de sleutel van de voordeur altijd in het slot steken, zodat je de deur onmiddellijk kunt openen.
  • Laat alles liggen en kom direct naar buiten. De brandweer bel je pas als je buiten bent, want een minuutje kan al genoeg zijn om in de problemen te geraken.
  • Blijf weg uit de rook, die kan je je bewustzijn doen verliezen.
  • Ga niet terug! Het is verleidelijk om terug te gaan om nog iets uit het huis te pakken, maar dat is levensgevaarlijk. Blijf dus buiten en wacht op de brandweer.

Meer over gezondheid in de slaapkamer: