Je wilt enkele kilo’s kwijt en gezonder leven. En het lukt je redelijk, maar dan is er dat lekkere ijsje, die barbecue en die wijntjes op een zomers terrasje. En je bent verloren. ‘Ach, we beginnen volgende maandag opnieuw.’ Herkenbaar? Je bent zeker niet alleen. Dankzij deze 7 stappen houd je die gezonde levensstijl vanaf nu wél vol.

Goed nieuws. Je moet helemaal geen zwaar dieet volgen of jezelf uithongeren (het is zelfs ronduit gevaarlijk). Wat wel belangrijk is? Gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging. Vind je het net als ons zo moeilijk vol te houden? Lees dan zeker even deze tips.

Leer uit je vorige pogingen

Kijk eens terug naar je vorige dieetpogingen en stel vast wat er misliep. Misschien was je veel te streng voor jezelf waardoor je na een tijdje onverbiddelijk ging schransen. Wie weet sloeg je het ontbijt telkens over óf kon je het toch niet laten om te snoepen. Door je af te vragen wat er misliep kun je dezelfde fouten in de toekomst vermijden.

Hier lees je de 9 grootste dieetblunders.

Stel een doel op

Een doel met meetbaar en realistisch zijn. Maak dus mini-doelstellingen. Denk aan: vanaf nu drink ik dagelijks 8 glazen water, ik kook vers en gezond eten, ik zet meer groenten op het menu, ik eet maximum 1 keer per week frietjes,… Doelstellingen als: ‘ik wil deze maand 10 kg kwijt’, zijn onrealistisch en demotiverend.

Lees hier ook welke sport het best werkt om je metabolisme te boosten.

Zorg voor een goede nachtrust

Onvermijdelijk als je wilt afvallen, een goede nachtrust. Zorg dus dat je voldoende slaapt, 8 uur per nacht is perfect. Hulp nodig? Hier vind je 5 verrassende tips om beter te slapen.

Ruim je keuken op

keuken

Nu je een doel hebt, is het tijd om je keuken op te ruimen. Ongezond eten dat je écht niet kunt weerstaan kun je maar beter weggeven. Misschien het ideale moment om grote kuis te houden, want ook een rommelige keuken is slecht voor je lijn. Hier lees je er meer over. 

Zoek gezonde recepten

Natuurlijk zijn er een aantal dingen waaraan je moeilijk kunt weerstaan. Misschien zijn dat voor jou zoete dessertjes of misschien net heerlijke zoute snacks. Weet dat er voor ieder gerecht een gezond alternatief bestaat. Zo kun je frietjes bijvoorbeeld vervangen door gezonde groentefrietjes of eet je sorbet in plaats van roomijs. Heb je inspiratie nodig? In deze kookboeken vind je tal van recepten die gezond en vooral heel erg lekker zijn.

Geef prioriteit aan je mentale gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat stress een belangrijke invloed heeft op je gewicht. Het is dus essentieel je te focussen op je mentale gezondheid. Omring je door mensen die je graag ziet en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Hier lees je 9 tips om  helemaal tot rust te komen.

Kies je maatje

Alles is gemakkelijker als je het samen doet. Spreek dus af met een vriendin om samen aan jullie doelen te werken. Jullie kunnen elkaar motiveren en uitdagen én samen een sport kiezen die jullie leuk vinden. Bij ieder klein succesje kun je bovendien samen genieten van de beloning (die je zelf kiest).

Meer tips voor een gezonde levensstijl: