Graag wat gezonder door het leven, maar geen idee waar te beginnen? Vivian Reijs verzamelt op haar website tips om gezond door het leven te gaan. Die heeft ze nu ook in een boek gegoten. In ‘Gezonder met Viv’ vertelt ze hoe je gezond aan de slag kunt gaan en deelt ze tal van recepten. Aan Feeling verklapt ze drie dagen alvast enkele van  haar gouden tips. Vandaag leert ze ons hoe we er nu eindelijk in slagen om kinderen meer groenten te laten eten.

Een van de grootste dilemma’s van moeders op het gebied van voeding, is toch wel dat kinderen beweren geen groenten te lusten.  Deze vraag krijg ik wekelijks gesteld.  Weer lekker gekookt, eten ze het weer niet. Waarom gaan kinderen vaak gaan dwarsliggen als ze hun bordje groenten op moeten eten.  Juist die groenten vinden we zo belangrijk.   Ik denk voor veel moeders herkenbaar. Ook ik zelf heb er behoorlijk wat voor moeten doen om mijn kinderen aan hun dagelijkse 150 gram groenten te laten komen. Maar na lang zoeken heb ik gevonden wat bij mij thuis wel werkt om ze toch echt meer groente te laten eten, zonder dat ik ruzie krijg aan de eettafel. HA! Ik geef je 5 tips die zeker de moeite waard zijn om thuis te proberen.

1. Betrek ze

Betrek je kinderen bij de nieuwe gezondere levensstijl. Je kunt je kinderen helemaal meenemen op de nieuwe gezonde weg (samen recepten uitzoeken, samen boodschappen doen, samen koken,) dat kan zeker helpen. Ze voelen zich betrokken, en zijn enthousiast om mee te doen. Vaak vinden kinderen koken trouwens veel leuker dan je denkt.

2. Verstop zoveel mogelijk groenten

Veel kinderen vinden groenten vies. Maar het is een must voor een gezonde levensstijl. Je kunt subtiel al wat dingen gaan veranderen aan het eetgedrag van jouw gezin door groentjes te verstoppen! Verstoppen in dingen die ze toch al lekker vinden, zoals pannenkoeken, cakejes, puree, sapjes, sauzen en smoothies.  Vaak heeft de rest van het gezin het niet eens in de gaten, dat ze stiekem toch echt gezonder eten.

3. Pureer groenten

Verwerk in je sauzen minimaal 4 soorten groente, maak smoothies met een beetje fruit en veel groenten en maak veel lekkere, dikke soepen. Door te pureren kunnen kinderen groenten vaak niet identificeren en eten het ze het gewoon op. Er zijn geen kleine groene dingentjes meer te zien, die vaak voor de  afkeer zorgen. In mijn  spaghettisaus zitten zeker 5 soorten groenten.  En mijn kinderen denken dat ze gewoon “rode” saus eten. Niet wetende dat ze naast tomaten ook nog veel paprika, prei, wortel, ui en courgette eten. Hun portie groente hebben ze op die manier al binnen. Als ik dan als toetje een avocado/cacao chocolademousse heb gemaakt, denken ze echt dat ze een chocolademousse hebben gegeten

4. Serveer groente als snack

Zet ongemerkt een bakje rauwkost ( zoals worteltjes, tomaatjes, komkommer, paprika) voor hun neus tijdens het TV kijken of als ze op of achter de Ipad/computer zitten.  Het beste net rond de tijd dat ze honger beginnen te krijgen. Ongedwongen zullen ze er zeker van snoepen. Want als je honger hebt eet je vaak alles. Ik weet het is een beetje een trucje, maar ach…als het werkt, zijn wij moeders blij toch?  Zo krijgen ze hopelijk toch hun 150 gram groente per dag binnen. En voelen wij ons weer een goede moeder.

5. Groente van de week

Laat je kinderen de groente van de week kiezen. Die week staat dan in het teken van die groente, dat geeft duidelijkheid. Je hoeft die groentesoort niet elke dag te eten, maar misschien is 2 keer per week al voldoende om ze aan die smaak te laten wennen. En bedenk met ze wat je ervan zou kunnen maken. Bijvoorbeeld zoete aardappel stamppot, of pannenkoek.  Of courgettesoep of courgettepasta. Je kunt met groente eindeloos variëren.

Meer gezonde tips: