Home Gezond De 10 populairste superfoods en hun werking

De 10 populairste superfoods en hun werking

De 10 populairste superfoods en hun werking

Je ziet ze tegenwoordig overal: superfoods. Maar waarvoor dient welke superfood nu juist? En wat zijn de populairste? Je lees het hier. 

1. AÇAÍ

Een donkerpaarse bes uit het Amazonegebied in Latijns-Amerika.

Gezondheidsclaims: minder kans op hart- en vaatziekten, gezonde en gladde huid, speelt een rol in de preventie van kanker, beheerst de cholesterol, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt de darmfunctie, helpt bij afslankdiëten en heeft een anti-agingwerking.

2. GOJI

Oranjerode bes die oorspronkelijk uit Azië komt, maar nu ook in West-Europa wordt gekweekt.

Gezondheidsclaims: versterkt de weerstand en geeft energie, beschermt tegen huidveroudering en oogaandoeningen, speelt een rol in de preventie van kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, beheerst de cholesterol.

3. MANGOSTAN

Paarsgroene vrucht van de mangostanboom in Zuidoost-Azië. De vruchten hebben een taaie schil en vanbinnen zitten acht witte partjes vruchtvlees met een lycheeachtige smaak.

Gezondheidsclaims: beschermt onze cellen tegen oxidatie, versterkt de natuurlijke weerstand, heeft een positief effect op hart- en bloedvaten, ondersteunt het ademhalingssysteem, werkt anti-aging en speelt een rol bij de preventie van kanker.

4. TARWEGRAS

Sap van jong tarwegras.

Gezondheidsclaims: natuurlijke energiebooster, ontgift en zuivert, vermindert hart- en vaatziekten, ondersteunt bij bloedarmoede, helpt bij dikkedarmontsteking, werkt anti-aging en speelt een rol bij de preventie van kanker.

5. MICROALGEN (chlorella en spirulina)

Organismen die in water leven en aan fotosynthese doen, maar niet tot de landplanten behoren.

Gezondheidsclaims: bevatten heel veel proteïnes en antioxidanten, vitamine B12 (essentieel voor de groei en neurologische functies), foliumzuur (belangrijk zwangerschap), vertragen de cholesterolproductie, houden de huid gezond en ondersteunen de aanmaak van rode bloedcellen.

6. QUINOA

Zaad van een eenjarige plant die groeit op meer dan 3.000 m hoogte. Behoort in het Andesgebied al meer dan 5.000 jaar tot de dagelijkse voeding. Bij ons is dit hét nieuwe ‘graan’ als alternatief voor rijst, couscous of pasta.

Gezondheidsclaims: goede bron van eiwitten, reduceert de cholesterol in het bloed, verlaagt de bloeddruk en speelt een rol bij de preventie van kanker.

7. CHIA

Kleine, zwarte glutenvrije zaadjes van een tweejarige plant uit Zuid-Amerika. Bevatten veel vezels en kunnen daardoor tot zeven keer hun gewicht aan water opnemen.

Gezondheidsclaims: zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, ondersteunt de darmen, houdt de bloedsuikerspiegel onder controle.

8. MACA

Knolgewas uit de familie van de kruisbloemigen (net als broccoli en boerenkool). Groeit in Peru op 4.000 m hoogte.

Gezondheidsclaims: helpt bij mentale en fysieke prestaties, vermindert stress, verhoogt het libido, verbetert de vruchtbaarheid, vermindert klachten bij de menopauze en speelt een rol in de preventie van kanker.

9. RAW CACAO

Poeder van of ‘nibs’ (stukjes) cacaobonen uit Zuid-Amerika.

Gezondheidsclaims: zit bomvol antioxidanten, grote bron van magnesium, verlicht astmatische klachten, vermindert risico op hart- en vaatziekten, werkt antiaging en speelt een rol in de preventie van kanker.

10. KOKOSWATER

Transparante vloeistof uit de kokosnoot (geen melk).

Gezondheidsclaims: rijk aan organische zouten en mineralen en daardoor een groot effect op rehydratatie (bv. na lichamelijke inspanningen).

 

Ook in koekjes kan je superfoods verwerken, bekijk hier 3 gezonde en lekkere recepten. En bekijk hier 6 lekkere tussendoortjes die ook nog een lief zijn voor je lijn. 

(Bron: Superfoods – Het Handboek)