Buikvet verliezen is een lastige en eenmaal de 40 gepasseerd, lijkt je tummy alleen nog maar aan te dikken. Dr. Sara Gottfried, dé go-to expert voor al je half-life kwaaltjes, legt uit waarom dat zo is en komt met een eenvoudige oplossing.

Wit vet vs. bruin vet

Waarom verliezen we bij het ouder worden vooral gewicht in ons gezicht, terwijl het véél moeilijker is om van dat buikvet af te geraken? “Dat komt omdat tijdens de menopauze ons oestrogeengehalte afneemt waardoor de aanmaak van collageen en de botdichtheid vermindert,” zegt Gottfried.

“Buikvet of visceraal vet is anders dan het bruin vet rond je gezicht, nek en rug en het is véél moeilijker om daar vanaf te komen,” volgens Gottfried. “Bruin vet zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft en je metabolisme goed blijft werken, terwijl wit vet alleen maar negatieve dingen met zich meebrengt.”

“Zitten is het nieuwe roken”

“Het is belangrijk om dat ongezonde wit vet om te zetten in bruin vet. De eerste stap om buikvet te verliezen, is voldoende slapen. Hierdoor wordt het groeihormoon in je lichaam aangewakkerd waardoor het klaar is terug te vechten tegen beschadiging als slechte vetten,” volgens Gottfried. Deze signalen wijzen erop dat je dringend meer slaap nodig hebt.

“Naast goed slapen, moet je wat meer bewegen. Zitten is het nieuwe roken omdat je hiermee het risico op diabetes en hartziekten verhoogt, plus de bewegingsspieren rond je heupen onderdrukt en je taille-omtrek verbreedt.” Deze 7 tips om meer te bewegen op kantoor zijn alvast de eerste stap.

Een stevige work-out zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt en hitte genereert zodat je wit vet wordt omgezet in nuttig bruin vet. Gottfried raadt vooral oefeningen aan die de spieren rond je heupen in gang zetten en je buikje achter je buikspieren verstoppen, waar het hoort. “Drie keer per week yoga voor een half uurtje is een goed idee om je lichaam sterker te maken en buikvet aan te pakken. Bovendien zullen je lichaam én mind bekomen van de stress waardoor je een pak gezonder door het leven gaat. Win, win dus.”

Bron: Goop

Meer rond gewichtsverlies