Ze werkt aan een online supermarkt om haar eigen producten te verkopen, blogt en vlogt er op los én schreef haar vijfde boek: ‘Rens – Mijn lifestyle Guide‘. Het gaat hard voor gezondheidsgoeroe, vlogster en auteur Rens Kroes. Toch wisten wij haar te strikken voor een gesprek over haar nieuwe boek.

Proficiat met je vijfde boek! Het bevat net zoals de andere boeken veel recepten, maar het is veel meer dan dat. Vertel. 

Voeding is een grote passie van mij, mijn eerste vier boeken staan dan ook boordevol recepten. Maar ik vond het ook belangrijk om mijn filosofie neer te pennen, ik wilde echt kwijt waar ik in geloof en mensen inspireren. Voeding is belangrijk, maar er is écht zoveel meer. Daarom is er nu het lifestyleboek.

Je boek is opgedeeld in 7 grote thema’s, de 7 pijlers van een gezonde levensstijl. Je eerste hoofdstuk ‘Good Vibes’ heeft zelfs niets met voeding of beweging te maken. Waarom is dat hoofdstuk zo belangrijk voor jou?

Een positieve mindset helpt je letterlijk bij alles. Als je positief in het leven staat, is het gemakkelijker te focussen op andere factoren zoals voeding en beweging. Je voelt je gewoon beter in je vel. Er zijn verschillende manieren om je negatieve gedachten van je af te schudden. Ik spoel ze graag van me af, dat doe ik door ‘s avonds een bad of douche te nemen. Na een dag vol prikkels visualiseer ik dat alle emoties en opgebouwde spanning van me afspoelen en door het doucheputje verdwijnen. Het werkt voor mij heel goed om mijn gedachten even los te laten en met een clean body mijn dag af te sluiten. In mijn boek beschrijf ik nog andere methodes om positiever in het leven te staan. Maar die zijn inderdaad heel belangrijk, want hoe beter je jezelf voelt, hoe meer energie je hebt om te investeren in die gezonde levensstijl.

En zo’n gezonde levensstijl vergt inderdaad wel wat tijd lijkt het. Hoe moeten mensen het doen die het écht druk hebben? 

Als je écht gezond en gelukkig in het leven wilt staan, moet je daar tijd voor maken. Je bent zelf de regisseur van je leven. Iedereen heeft het druk, maar tegelijkertijd kunnen we urenlang op onze telefoon spenderen. Spaar die tijd al eens op, want in een half uur heb je al een goede maaltijd bereid. En accepteer dat het niet altijd perfect is, dat kan nu eenmaal niet.

In het boek staan nochtans alle tips om een perfect leven te leiden. Er staan heel wat recepten in, je verklapt hoe je zelf poetsproducten maakt enz. Je schrijft boeken en runt een bedrijf. Hoe maak je zelf zoveel tijd voor die dingen? 

Het draait allemaal om evenwicht. Natuurlijk zijn er dagen dat ik het erg druk heb en dat ik geen tijd vind om alles perfect te doen. Maar voor alles zijn er oplossingen: op zondag bereid ik heel wat maaltijden die ik invries, zo kan ik tijdens de week snel een gezonde maaltijd opwarmen. En als ik geen tijd heb voor de sportschool, probeer ik inventief te zijn. Zo heb ik vanmorgen oefeningen gedaan in mijn hotelkamer. Ik geef in het boek inderdaad tips om beauty- of poetsproducten zelf te maken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit een product koop. Al zoek ik producten zonder chemicaliën, zo vind ik de beautyproducten van RMS echt top.

Voeding speelt nog steeds een erg grote rol in je boek. Je bent erg persoonlijk en vertelt over je moeder die voedingsdeskundige was en je opa die biologisch boer was. Gezond eten lijkt wel met de paplepel ingegeven. Nochtans vertel je ook dat je geen weegschaal meer hebt. 

Ja eigenlijk wel. Ik vind dat ook belangrijk. Ik hoor van veel mensen die me om advies vragen dat ze vers eten zo ongelofelijk duur vinden. Maar dat is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Mijn ouders stelden vroeger altijd gezonde voeding voorop, dan gingen we maar een keertje minder naar de film. En die verse voeding helpt mij om gezond én gelukkig te zijn, maar gewicht is geen prioriteit. Het is perfect mogelijk dat je niet heel slank bent, maar wel gelukkig en gezond en dat is toch echt het belangrijkst. Daarom is die weegschaal eigenlijk overbodig.

Durf jij wel eens goed zondigen?

Ik hou niet van het woord zondigen, als je écht geniet van iets, heeft dat toch niets met zondigen te maken? Ik volg geen streng dieet, alles moet mogelijk zijn, zolang er maar balans is en je maar gelukkig wordt van je keuzes.

Over geluk gesproken, je lijkt in je vlogs altijd vrolijk te zijn. Wat is je geheim om zo positief te zijn? 

Ik geloof echt dat je zelf moet proberen positief te denken. Daarnaast geloof ik echt in het gezegde: ‘wie goed doet, goed ontmoet’ of anders gezegd: door goed te willen doen voor mensen, komen er goede dingen op je pad. Daarnaast denk ik dat het echt belangrijk is om je te omringen met mensen van wie je energie krijgt. Zo werk ik samen met mensen die me gelukkig maken en we hebben echt plezier als we op de set staan. Collega’s zijn belangrijk voor je geluk.

Hoe zorg je dan voor die goede sfeer op het werk? 

Geef elkaar complimentjes, neem jezelf niet te serieus, vertel elkaar verhalen, durf elkaar vertrouwen,… Er moet meer zijn dan werk alleen. Durf jezelf kwetsbaar opstellen en zeggen dat je hulp nodig hebt. Durf elkaar ook kritiek geven, maar enkel op een opbouwende manier. Daarna ga je gewoon gezellig iets drinken.

Over kritiek gesproken, hoe ga jij daar mee om? Krijg je veel reacties? 

Over het algemeen krijg ik gelukkig vooral positieve reacties. Het is ook een kwestie van relativeren: door te bloggen en vloggen stel je jezelf kwetsbaar op en mensen hebben een mening. Maar tot nu toe is dat bijna altijd positief. Eén keer kreeg ik veel reacties toen ik vertelde over een drankje met klei. Het was heel goed bedoeld, ik wilde mensen inspireren, maar ik kreeg erg veel kritiek over me heen. Natuurlijk kwetste dat heel erg, en ik ben nu voorzichtiger in wat ik vertel. Toch moet het allemaal écht zijn.

In je boek heb je het ook over detoxen. De feestdagen komen eraan. Een goed voornemen om vaker te detoxen? 

Ik doe graag een detox na de feestdagen. Ik geloof niet in zondigen, tijdens de feestdagen moet je alles eten waar je zin in hebt, zonder enig schuldgevoel. Daarna doe ik graag een detox, dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: een tijdje geen alcohol, minder suiker of cafeïne… Alles is mogelijk. De eerste dagen heb je misschien hoofdpijn of andere ontwenningsverschijnselen, maar als je dan doorbijt, merk je snel dat je jezelf beter voelt.

Bovendien heb je het uitgebreid over voldoende ontspanning. Met onze hectische levensstijl ook geen slecht voornemen. Wat zijn de beste manieren om te ontspannen?

Dat kan ik natuurlijk niet voor een ander invullen. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. De buitenlucht aan de zee of de ardennen, een stevige wandeling of een goede vrijpartij. Dat laatste vind ik erg belangrijk om te ontspannen, het geeft een echte ontlading. Zolang je maar iets vindt waar je rustig van wordt. Want je kunt zo goed eten als je wilt, als je lijf vol stress zit, neem je al dat goeds van die gezonde voedingsstoffen niet op.

Meer lezen? Je koopt ‘Mijn lifestyleguide’ voor 20 euro. (Uitgeverij Lannoo)

 Meer tips voor een gezonde levensstijl: