Home Gezond Deze 2 work-outs houden je levenslang fit

Deze 2 work-outs houden je levenslang fit

Deze 2 work-outs houden je levenslang fit

Wil je lang en gezond leven, dan kun je maar beter voldoende sporten. Het kan jaren aan je leven toevoegen en zorgt voor een gezond brein. Hoog tijd dus om die sportschoenen aan te trekken. Wil je meer? Dan moet je deze 2 work-outs regelmatig op je programma zetten.

Lang leven

Onderzoekers ontdekten dat ouderen die regelmatig sporten vaak meer spieren en gezondere botten hebben dan mensen die tientallen jaren jonger zijn, maar niet voldoende bewegen. Het goede nieuws: elke vorm van beweging is goed voor je. Of je nu gaat zwemmen of joggen of eigenlijk liever wandelt… Je bent heel goed bezig.

Wist je trouwens dat je zelfs kunt afvallen als je voldoende wandelt? Hier lees je hoeveel je dagelijks moet wandelen om gewicht te verliezen.

Maar hoewel zelfs minimale inspanningen grote gezondheidsvoordelen hebben, kun je zelfs nog meer bereiken. “Als je echt een sterk lichaam wilt behouden, zijn twee oefeningen essentieel”, vertelt Dr. Michael Joyner, een van werelds grootste fitness experts, aan Business Insider. “Burpees en touwtjespringen moet je in je work-out opnemen”, klinkt het.

“Je lichaam wordt minder sterk naarmate je ouder wordt. De meeste mensen bereiken hun sterkste punt op 25 jaar, uit ander onderzoek blijkt dan weer dat marathonlopers hun beste tijd lopen op hun 28ste, uiteraard is het afhankelijk van persoon tot persoon. Als je begint te trainen op je 25ste terwijl je het daarvoor niet deed, ligt je sterkste punt natuurlijk later. Wil je een fit lichaam behouden? Dan moet je je lichaam trainen om het natuurlijke verlies aan spieren tegen te gaan. Verschillende studies tonen aan dat fysieke testen belangrijke voorspellers zijn voor levensverwachting. Voldoende spiermassa kweken is dus de boodschap. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Maar burpees en touwtjespringen zijn het meest effectief.”

1. Burpees

Burpees zijn erg goed omdat je met één oefening je volledige lichaam kunt trainen. Het is wel belangrijk dat je ze goed uitvoert. Start in staande houding, maak een squat en zet je handen op de grond, spring in de plankpositie, doe een push-up en stamp je benen dan terug in de squat-positie. Vervolgens springen, en klaar. Doe dit meerdere keren achter elkaar.” Ingewikkeld? Hieronder zie je hoe je het doet.

Graag wat variatie? In onderstaande video vind je tal van varianten op de klassieke burpees.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Touwtjespringen

“Daarnaast moet je ook touwtjespringen. Je kunt eventueel een springtouw met gewichtjes gebruiken om de uitdaging nog groter te maken. De perfecte work-out? Wissel burpees af met touwtjespringen en doe eventueel nog andere oefeningen om af te wisselen.”

De dokter voegt er nog aan toe dat dit niet de minste oefeningen zijn. “Het zal hard zijn, maar het is goed om jezelf te pushen. En uit meerdere onderzoeken blijken de gezondheidsvoordelen van jezelf uitdagen. Neem zeker even de tijd om op te bouwen. Bovendien praat je er best even over met je huisarts, om sportblessures te voorkomen. Doe deze oefeningen niet elke dag, maar neem tussen iedere sessie een rustdag.”

Meer tips voor je strakke lichaam: