Als je graag enkele kilo’s verliest, kun je misschien wel iets leren van de Italianen. Ja hoor, de Italianen met hun pasta, gehaktballen en parmezaanse kaas kunnen misschien wel hét geheim verklappen voor een levenslang gezond gewicht. 

Het geheim van de Italianen? De passeggiata. Een korte wandeling die Italianen verschillende keren per dag maken, meestal na de maaltijden. Gewoon voor de ontspanning. Stappentellers of gewichtjes komen er zeker niet aan te pas. Gewoon genieten van het zonlicht, even babbelen met de buren of gezellig wandelen met de familie na een lange dag.

Leer ook van de Italiaanse romantiek: hier lees je waarom wandelen met je partner zo goed is voor jullie relatie.

En die passeggiata zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een gezond leven en een gezond gewicht. Uit een onderzoek, gepubliceerd in Diabetes Care, ontdekte dat drie passeggiatas na de maaltijd zorgde voor een verbetering van de regulatie van de  bloedsuikerspiegel voor 24 uur. Meer zelfs: die kleine wandelingetjes waren minstens even effectief als een lange wandeling van 45 minuten.

Maar zo’n passeggiata na de maaltijd heeft nog meer voordelen. Het zou stress kunnen verminderen, je biologische klok herstellen en zo je nachtrust bevorderen en je metabolisme een boost geven.

Uit je sofa

Maar hoe begin je er nu aan? In plaats van onmiddellijk je televisie aan te zetten en in je zetel te ploffen, ga je vanaf nu eerst een kwartiertje wandelen. Na een paar weken (als je het helemaal gewoon bent), ga je ook na het ontbijt even een ommetje maken. Bovendien is het leuk om samen te doen. Spreek af met je collega’s om een kwartiertje van jullie middagpauze even op te offeren om samen gezellig te gaan wandelen. Helpt ook nog eens tegen die vreselijke middagdip.

 

Meer tips om enkele kilo’s te verliezen: