Deze voedingsmiddelen verlengen je leven volgens nieuwe studie

Het werd al door menig gezondheidsgoeroe aanbevolen, meer vezels eten. Maar nu is er ook wetenschappelijk onderzoek dat aanraadt om wat meer kikkererwten of fruit op je menu te zetten. Het zou de kans op levensbedreigende ziektes verminderen.

De studie werd gevoerd aan de Universiteit van Dundee (in het Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Otago (in Nieuw-Zeeland). Volgens de onderzoekers helpen vezels je om langer en gezonder te leven. AL moet je ze wél genoeg op het menu zetten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in vakblad The Lancet. ‘Vezels hebben een effect op hoe vetten in je dunne darm worden opgenomen. Ze verminderen de kans op een hartaanval of beroerte en verkleinen je kans op diabetes type 2. Bovendien houden ze de bloeddruk onder controle én helpen ze tegen constipatie.

Overweldigend bewijs

Het onderzoek werd gevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Het bewijs is overweldigend”, meldt John Cummings, een van de onderzoekers aan BBC. Tijd dus om meer vezels op het menu te zetten, maar het is vooral belangrijk dat je voldoende vezels eet. Volgens het onderzoek moet je 25 gram vezels per dag eten, maar de voordelen voor je gezondheid zijn nóg groter als je 30 gram per dag eet. Dat lijkt misschien niet veel, maar volgens de professor kan het voor velen toch een grote aanpassing zijn, want in een banaan van 120 gram, zit zo’n 3 gram vezels. Met af en toe een stukje fruit extra, kom je er dus niet.

Ingrediënten met vezels

  • Groenten
  • Fruit
  • Chiazaden
  • Havermout
  • Noten
  • Donkere chocolade
  • Kikkererwten
  • Linzen
  • Volkoren producten
  • Quinoa

Enkele tips

  • Start je dag met havermout
  • Kook je (zoete) aardappels met schil
  • Ruil je wit brood, pasta of rijst door een volkoren variant
  • Eet minstens 5 porties fruit en groente per dag (eet het eens wat vaker als dessert)

 

Meer over gezonde voeding:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content