We hebben het allemaal druk. En door overuren op het werk, een laat gepland restaurantbezoek of de kinderen die opgepikt moeten worden, eten we vaak laat. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is het écht zo ongezond om te eten na 20 uur?

Graag gezond? Dit is volgens een wetenschapper aan Brown het allergezondste ingrediënt ter wereld. 

Er zijn heel wat studies over dit onderwerp. Zo zegt een onderzoek van Science of Us dat een vroege maaltijd (rond 14 uur) zorgt dat je meer vet verbrandt. Een ander onderzoek zegt dan weer dat mensen die na 19 uur eten meer kans hebben op een hartaanval. Een ander onderzoek heeft het dan weer over 248 extra opgenomen calorieën als je na 22 uur eet. Maar wat klopt nu eigenlijk echt?

“Om hoe laat je best eet hangt af van je levensstijl en het schema dat je hebt. Als je pas om 01.00 uur gaat slapen, is het niet vreemd om je laatste maaltijd later te eten.” Dat zegt Farah Fahad, oprichtster van The Farah Effect. “Eet zo’n 3 uur voor je gaat slapen. Je lichaam heeft tijd om het eten te verteren.” Bovendien slaap je ook beter als je maag niet heel vol is.

Alissa Rumsey, schrijver van Three Steps to a Healthier You, zegt dat het goed is om 4 tot 4 uur tussen je maaltijden te laten. Bovendien is het belangrijker wat je eet. “Vette maaltijden worden langzamer verteerd en kunnen zelfs voor brandend maagzuur zorgen. Het is niet verrassend als je ‘s morgens moe wakker wordt terwijl je toch voldoende uren hebt geslapen.”

Lees hier nog redenen waarom je je vermoeid voelt

Wat eet je best?

Wat eet je nu best voor je onder de wol kruipt? “Koolhydraten (Pasta, aardappelen, brood, rijst,…) kun je maar best vermijden ‘s avonds”, zet Fahad erover.  “Koolhydraten veranderen in suiker, niet goed voor je insulineniveaus. Bovendien sla je sneller om in vet omdat je de suikers niet voor energie gebruikt. Toch zin in koolhydraten? Neem dan zeker de volkoren variant en voeg voldoende eiwitten toe. (Hier vind je 5 x voedsel dat meer proteïnen bevat dan een ei).

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

SOURCE: Elle