Je zit ‘s avonds voor de tv en hebt zin in een snack? Voor eens en altijd het antwoord: is dit nu echt zo ongezond? 

Er zijn heel wat studies over dit onderwerp. Zo zegt een onderzoek van Science of Us dat een vroege maaltijd (rond 14 uur) zorgt dat je meer vet verbrandt. Een ander onderzoek zegt dan weer dat mensen die na 19 uur eten meer kans hebben op een hartaanval. Een ander onderzoek heeft het dan weer over 248 extra opgenomen calorieën als je na 22 uur eet. Maar wat klopt nu eigenlijk echt?

“Om hoe laat je best eet hangt af van je levensstijl en het schema dat je hebt. Als je pas om 01.00 uur gaat slapen, is het niet vreemd om je laatste maaltijd later te eten.” Dat zegt Farah Fahad, oprichtster van The Farah Effect aan Elle UK. “Eet zo’n 3 uur voor je gaat slapen. Je lichaam heeft tijd om het eten te verteren.”

Alissa Rumsey, schrijver van Three Steps to a Healthier You, zegt dat het goed is om 4 tot 4 uur tussen je maaltijden te laten. Bovendien is het belangrijker wat je eet. “Vet- en koolhydraatrijke maaltijden worden trager verteerd en kunnen voor brandend maagzuur zorgen. Het is niet verrassend als je ‘s morgens moe wakker wordt terwijl je toch voldoende uren hebt geslapen.”

Dat zegt ook gezondheidscoach Summer Sanders in het online magazine The Thirty. “Het gaat om wat je eet. Kleine, gezonde maaltijden kunnen perfect voor je naar bed gaat. Meer zelfs: die kleine maaltijden zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, zo staat je ‘s morgens niet met een groot hongergevoe op.”

Gezonde maaltijden

Maar wat eet je dan best na 20 uur? “Denk aan gezonde proteïnen, groenten of een handvol noten. Fruit kan ook, dat bevat dan wel koolhydraten, maar de fruitsuikers stimuleren de aanmaak van serotonine, en dat helpt je beter de slaap vatten. Andere suikerrijke snacks zoals snoep of koekjes vermijd je liever, want die kunnen zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt omdat je snakt naar suiker.” Het is dus vooral een kwestie van luisteren naar je lichaam. Honger? Eet dan gerust iets. Zin om een zak chips open te trekken terwijl je je favoriete serie kijkt? Bedenk je dan even of je wel écht honger hebt.

Meer vragen over gezondheid: