Home Gezond Dit doe je maar beter niet als je wilt afvallen

Dit doe je maar beter niet als je wilt afvallen

Dit doe je maar beter niet als je wilt afvallen

Probeer jij wat kilo’s te verliezen? Dan zou je volgens dit wetenschappelijk onderzoek maar beter niet te vaak op restaurant gaan. Hier geef je namelijk het snelst toe aan verleidingen.

Een jaar lang deden wetenschappers onderzoek naar gewichtsverlies. Aan de hand van een smartphone app volgden de onderzoekers 150 mensen, voornamelijk vrouwen, met overgewicht die probeerden af te vallen aan de hand van een dieetplan. De deelnemers moesten 5 keer per dag doorgeven wat ze aten, hoeveel, waar, met wie en of ze van hun dieetplan afweken. Verder moesten ze telkens inloggen wanneer ze van hun dieetplan afweken of te grote porties aten.

Verleidelijk om vaak op de weegschaal te gaan staan? Begrijpelijk, maar hier ontdek je op welke momenten de weegschaal tegen je liegt en je er dus écht beter van af blijft.

Verleidingen

Natuurlijk word je ook wel eens verleid tijdens een dieet. De deelnemers gaven aan dat de grootste verleidingen ontstonden tijdens restaurantbezoeken of in bars, of als ze andere mensen zagen eten. Ze waren minder geneigd te overeten als ze thuis aten of bij andere mensen thuis. Mensen hebben 60% kans om toe te geven aan die verleiding als ze op restaurant zaten of in gezelschap dat aan het eten was. Op het werk of in de auto is dat 40%.

“Mensen weten natuurlijk wel dat op restaurant gaan een hoger risico vormt om te zondigen. Maar als mensen dan in een restaurant komen, lijken ze dat te vergeten”, zegt Lora Burke, professor voeding aan de universiteit van Pittsburgh en leider van het onderzoek. “Bovendien zien ze op restaurant gaan als een ‘pauze’ voor hun dieet. Maar het is belangrijk dat mensen inzien dat dit geen dieet is dat je aan- en uitzet, maar dat het een levensstijl is. Het is oké dat ze op vrijdagavond zondigen en iets minder gezond eten, maar dan moeten ze wel hun dieet terug volgen op zaterdag en zondag.”

Thuis eten is dus een veiligere keuze, al is dat ook geen garantie. “Mensen kwamen minder in verleiding thuis of bij vrienden thuis. Maar als die verleidingen er wél waren, gaven ze toch 65% van de tijd toe. Zelfs als ze helemaal alleen waren, durfden ze al eens zondigen.”

Zelf bijhouden?

Helaas bestaat er nog geen commerciële app die deze gegevens verzamelt en analyseert. Maar het zou zeker waardevol zijn om mensen te helpen bij hun dieet, en aan te tonen wat de zwakke punten zijn. “We zouden een sms kunnen sturen in een moeilijke situatie, en individueel bekijken waar de pijnpunten zitten”, zegt Burke daarover. “Bovendien zouden we ook de gevoelens van deelnemers kunnen laten registreren, zo zien we ook hoe ze reageren op eten als ze emotioneel zijn.”

 Nooit meer op restaurant gaan zou zonde zijn. Dankzij deze tips geniet je op restaurant zonder bij te komen.

Meer tips voor een gezonde levensstijl: