Home Gezond Dit doet te veel alcohol met je lichaam

Dit doet te veel alcohol met je lichaam

Dit doet te veel alcohol met je lichaam

Af en toe een glaasje wijn drinken kan geen kwaad. Maar te veel alcohol doet vreemde dingen met verschillende delen van ons lichaam. De volgende keer misschien toch maar beter stoppen na 2 glaasje. En wel hierom..

Zet jij het nieuwe jaar graag in met een lekker glaasje alcohol? Dat begrijpen we maar al te goed. Overdrijven is echter geen goed idee, hier lees je wat het doet met je lichaam.

1. Maag

Op een nuchtere maag (te veel) alcohol drinken is zowat het slechtste wat je kan doen voor je lichaam. Want als je nog niets gegeten hebt, wordt de alcohol meteen opgenomen in je bloedsomloop. Daardoor circuleert het heel snel door je lichaam. Bovendien remt de combinatie van een lege maag en alcohol je eetlust.

Lees hier de straffe getuigenis van Filip die bijna niets lust. 

2. Mond

Mond-, slokdarm- en keelkanker kunnen een mogelijk gevolg zijn van te veel alcohol.

Hier ontdek je tips om kanker te helpen voorkomen.

3. Bloedsomloop

2 of 3 glaasjes alcohol op een avond kunnen geen kwaad. Ze doen de bloeddruk namelijk tijdelijk dalen. Maar vanaf het moment dat je meer alcohol consumeert, stijgt je lichaamstemperatuur omdat alcohol je bloedvaten openzet. Na meer dan 3 glazen stijgt de bloeddruk ook meteen.

4. Nieren

Moet je naar het toilet na een paar glaasjes? Dat komt omdat alcohol een vochtafdrijfend effect heeft. Zo’n 20 minuten na je eerste glaasje stijgt de urineproductie, met een bezoekje aan het toilet als gevolg. Drink je meer dan 3 glazen? Zorg er dan voor dat je ook voldoende water of frisdrink binnenkrijgt om je lichaam gehydrateerd te houden.

5. Longen

Te veel alcohol tast de spieren van de bovenste luchtwegen aan en verhoogt het risico op ademhalingsmoeilijkheden. Snurken is daar een gevolg van.

6. Hersenen

Je evenwicht, zicht en spraakvermogen worden aangetast door te veel alcohol. Al een minuut na je eerste slok bereikt alcohol de hersenen. Zware drinkers tasten hun hersenen dus aan, waardoor hun vermogen om hun gedrag en lichaamsfuncties te controleren sterk vermindert.

7. Lever

Je lever kan één alcoholische consumptie per uur verwerken. Wanneer je meer dan een glaasje per uur drinkt, treedt leververvetting op. Daardoor kan je lever de vetten niet meer tijdig afbreken.

Bovendien maakt alcohol ons ook socialer, lees er hier meer over. Wees dus gewaarschuwd, want niemand houdt van té sociale gênante situaties.

Meer over alcohol:

 

SOURCE: Plus Magazine