De eeuwige ‘vloek’ die rust over een ei: het hoge cholesterolgehalte. Je trouwe metgezel ‘s ochtends zou er immers bomvol van zitten waardoor je kans op hart- en vaatziekten weleens kan verhogen. Maar wist je dat het een mythe is, en dat het – zoals in veel gevallen – gewoon om balans draait? Voor eens en alt-ei-d: eieren zijn oké.

Heb je last van een te hoge cholesterol? Elien verlaagde haar cholesterolwaarden dankzij de voeding van Pascale Naessens.

Wat met cholesterol?

Cholesterol is een onmisbare bouwsteen voor de aanmaak van lichaamscellen, gal en hormonen. Onze lever zorgt zelf voor het stofje, maar we halen ook een groot deel uit onze voeding. Daarbij geldt de regel: speel niet meer dan 300 mg cholesterol per dag naar binnen.

Goed om weten is dat de dooier van een kippenei ongeveer 200 mg cholesterol bevat. Het eiwit is cholesterolvrij. Het komt er dus op neer dat je zonder problemen elke dag een eitje op het menu kan zetten. Let dan wel dat je niet teveel andere producten met cholesterol op je bord legt. Vermijd vooral vette vleeswaren, kazen, boter, margarines, zoete snacks en tussendoortjes.

Pleidooi-er

Een ei is daarnaast rijk aan proteïnen en essentiële aminozuren die van belang zijn voor de opbouw van spieren. Ben je een sporter? Dan heb je ook baat bij deze 5 voedingsmiddelen die nòg meer proteïnen bevatten.

Bovendien bevat een ei stofjes als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink en vitamines B2, B12, E en D die de geheugenfunctie en cognitieve vermogens bevorderen. Nog een voordeel? Zwavel, wat zorgt voor de een boost van je haar en nagels. Tot slot, voor mocht je nu nòg niet aan het bakken zijn, bevat een eitje veel anti-oxidanten die ouderdomsgebonden oogziekten en een te hoge bloeddruk kunnen tegengaan. Van een pleidooi voor het ei gesproken…

Meer helende voeding

SOURCE: Elle eten