De zomer klopt aan en dat wil zeggen: bikini’s uit de kast! Snel je lichaam summerproof krijgen dus, zodat je vol zelfvertrouwen het strand op kan. Dan maar een maaltijd overslaan denk je, liefst het ontbijt – want wie krijgt er ‘s ochtends nu een hap door z’n keel? Wel, lees eerst even verder en daarna zullen we elkaar nog eens spreken ;-).

Wist je dat er een ideaal uur bestaat waarop je best ontbijt? Hier ontdek je op welk tijdstip dat is.

Extra kilo’s en concentratiedipjes

Of je het nu wil horen of niet: het ontbijt is een belangrijke pijler in jouw bikini body plan! Het is immers al een aantal keer bewezen dat een healthy ontbijtje een rist gezondheidsvoordelen biedt. Als je ‘s ochtends niets eet, betekent dat een minder gezond lichaam.

Zet je calorieënvrees dus snel aan de kant, want niet ontbijten zorgt er net voor dat je sneller bijkomt en je gewicht minder goed onder controle kan houden. Daarnaast heb je heel wat minder energie waardoor je er overdag niet echt happy bijloopt. Je zal ook vaker last hebben van concentratiedipjes en sneller naar slechte suikers grijpen als koekjes of frisdrank.

5 tips om dagelijks te ontbijten

Het ontbijt overslaan is dus echt géén goed idee. Wist je trouwens dat het ontbijt 20 tot 25 % van je dagenergie aanlevert? Geef het ontbijt daarom een vast plekje in je ochtendroutine.

1. Maak van het ontbijt een gewoonte

Geen tijd voor een gezond ontbijt? Of krijg jij ‘s ochtends geen hap door je keel? Start elke dag dan op z’n minst met een gezond stuk fruit. Wie fruit eet, krijgt alle belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen en dat voor weinig calorieën. Voeg daarna geleidelijk andere voedingsgroepen toe aan je ontbijt.

2. Zet alles klaar de avond ervoor

Ben jij na het opstaan altijd al druk in de weer? Zet je ontbijttafel dan de avond ervoor al klaar. Ga voor makkelijke opties zoals een gekookt eitje, granen, magere yoghurt en vers fruit. Schil je fruit vlak voor je gaat slapen en zet het in de koelkast. Zin in een heerlijke ontbijtsmoothie? Zet je blender dan al op de juiste plek.

3. Think out of the box

Beperk je niet tot een boterham met choco, maar experimenteer! Probeer eens een van deze vijf gezonde ontbijtrecepten zonder suiker of voeg wat fruit toe aan je routine. Fruit is immers een zoete, verfrissende en gezonde manier om je dag te beginnen. Of heb je de combinatie avocado + gekookt eitje al geproefd? Super lekker en je hebt de hele voormiddag geen honger meer!

4. Verdeel je ontbijt over de voormiddag

Als je na het opstaan echt geen trek hebt, neem dan eerst een sneetje volkorenbrood. Later in de ochtend kan je dan een gezonde snack nemen als yoghurt met wat granola en rond 11u een stukje vers fruit.

5. Bouw je ontbijtroutine langzaam op

Begin jouw missie met twee gezonde ontbijtjes per week. De uiteindelijke doelstelling is om iedere dag met een gezond ontbijt van start te gaan! Een tip? Voeg genoeg vitamine C – uit appelsienen, ananas, kiwi’s… – toe aan je voeding. Het bestrijdt stress, gaat vermoeidheid tegen en versterkt je natuurlijke weerstand.

3 x gezonde ontbijtrecepten

Glaasjes gevuld met koekjes, yoghurt en kiwi

Ingrediënten

 • 100 g haverkoekjes
 • 400 g yoghurt
 • 8 noten
 • 4 Zespri SunGold kiwi’s
 • 4 lepels honing of agavesiroop (optioneel)

Zo maak je het

Schil de kiwi’s en snijd ze in gelijke blokjes. Hak de noten in grove stukken.
Verkruimel de koekjes en verdeel de kruimels en de noten over de 4 glaasjes. Bedek met yoghurt en honing. Werk af met kiwi en zet de glaasjes in de koelkast tot je ze opdient.
Je kunt ook dunnere laagjes maken zodat de glaasjes er nog aantrekkelijker uitzien.

Calorieën: 322.65 kcal Vet: 13.47 g Koolhydraten: 40.27 g Proteïne: 7.81 g

Rijstpap met kiwi

Ingrediënten

 • 2 Zespri SunGold kiwi’s
 • 125 g rijst
 • 1 liter melk
 • 150 g room
 • 1 geraspte citroenschil
 • 1 kaneelstokje
 • 150 g suiker
 • Kleine bunsenbrander

Zo maak je het

Was de rijst met koud water om een deel van het zetmeel te verwijderen totdat het stromende water transparant is. Giet af. Meng de melk met de room, de citroenschil en het kaneelstokje in een kookpot. Laat koken op een laag vuurtje. Zodra het kookt, voeg de rijst toe. Kook gedurende 18 minuten verder op een gemiddeld vuurtje. Neem de kookpot van het vuur, verwijder de citroenschil en het kaneelstokje, voeg de suiker toe, roer en laat rusten. Laat afkoelen in de koelkast. Wanneer de rijst is afgekoeld, giet het mengsel in kommetjes, bestrooi met de extra suiker en brand met bunsenbrander om te karameliseren. Schil de kiwi’s en snijd in fijne stukjes. Dek de rijstpap af met de stukjes kiwi.

Calorieën: 451 kcal Vet: 17 g Koolhydraten: 62 g Proteïne: 10 g Vitamine C: 38 mg

Smoothie met kiwi, abrikozen en havermelk

Ingrediënten

 • 4 Zespri SunGold kiwi’s
 • 4 abrikozen
 • 500 ml havermelk
 • 30 g amandelen
 • 3 ontpitte dadels

Zo maak je het

Schil de kiwi’s en snijd in blokjes. Was de abrikozen, snijd ze in twee en verwijder de pit.
Doe de kiwi’s, abrikozen, amandelen, dadels en havermelk in de blender. Mix de ingrediënten, giet in de glazen en dien op.

Calorieën: 232 kcal Vet: 8.2 g Vezels: 6.82 g Vitamine C: 164.4 mg

De ontbijtroutine van celebs