Bloomberg maakte opnieuw een ranking van de gezondste landen ter wereld in zijn Healthiest Country Index. Er wordt rekening gehouden met verschillende variabelen: onder andere levensverwachting, tabaksgebruik en het aantal obezen, worden opgenomen in de index.

België doet het niet fantastisch, met onze 28ste plaats, zijn we twee plaatsen gezakt sinds vorig jaar. Opvallend: wel twee Europese landen op nummer 1 en 2 in de lijst. Spanje zou namelijk het gezondst zijn, gevolgd door Italië.

Enerzijds zal de goede gezondheidszorg daar voor iets tussen zitten, anderzijds kunnen we ook iets leren van de Spanjaarden en Italianen. Ze eten namelijk mediterraans, en dat wordt gezien als een van de gezondste diëten ter wereld.

View this post on Instagram

¿Prefieres pasta o tapas? 😋 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📣SORTEO🎁✨🛍🍝🍢 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ¡¡Gente de Barcelona y alrededores!! O cualquiera que venga por aquí! Ya están abiertos los dos restaurantes nuevos de tapas y de pasta en el CC @thestyleoutlets_es en #Viladecans: #PZA y #LaBarrila ¡Uno de pasta y otro de tapas!😋😋 Y para celebrarlo nos han ofrecido sortear una tarjeta de regalo de 100€ para vosotros!!!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Disfruta de su nueva oferta gastronómica y recarga fuerzas en #EloutletdeBarcelona ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Para participar, sigue a @thestyleoutlets_es, dale al like ❤️, comenta si eres más de tapas o de pasta, y etiqueta a la persona con la que irías a disfrutar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Y el ganador del sorteo que hemos realizado por Stories ha sido: @cheers_with_beer ENHORABUENA! 🎉 Y gracias a todxs por participar!! Pronto más sorteos. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ¡Suerte! 🍀 #sorteo #ad #Barcelona

A post shared by FitHappySisters🍉🥑💪🏻 (@fit_happy_sisters) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een mediterraans dieet is gebaseerd op de traditionele eetgewoonten van Italië en Spanje. Er staat vooral veel plantaardig voedsel en vis op het menu Denk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten en olijfolie. Vlees en zuivel staan er minder op het menu. Deze levensstijl zou niet enkel goed zijn voor je lijn en je levensduur verlengen, het zou ook de kans op depressies verminderen.

Daarnaast zouden de passeggiata het geheim kunnen zijn van de gezonde levensstijl van de Italianen die op de tweede plaats van de lijst staan. Het zijn korte wandelingtjes – veelal na een maaltijd – waar de Italianen de tijd nemen om even te ontspannen en bij te babbelen. Geen stappentellers of gewichtjes, gewoon gezellig wandelen. Uit onderzoek gepubliceerd in Diabetes Care bleek zelfs dat drie kleine passeggiatas van een kwartiertje zorgden voor een verbetering van de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Meer zelfs: ze waren even effectief als 1 lange wandeling van 45 minuten. Vanaf dus vis, olijfolie en andere gezonde vetten op het menu én samen met de collega’s gezellig wandelen na de lunchpauze.

Top 10 gezondste landen ter wereld

1. Spanje

2. Italie

3. IJsland

4. Japan

5. Zwitserland

6. Zweden

7. Australië

8. Singapore

9. Noorwegen

10. Israël

 

Meer gezonde tips: