Home Gezond Dit zijn de sport- en dieettrends van 2016

Dit zijn de sport- en dieettrends van 2016

Dit zijn de sport- en dieettrends van 2016

Kerstdag is achter de rug en jij maakt thuis de balans op: een warm en geborgen gevoel? Check! Een berg cadeaus? Check! Vijf kilo extra en veel gepieker over hoe je die er weer af gaat krijgen? Check! Geen zorgen, wij verklappen je de sport- en dieettrends van 2016.

Van insectenburgers tot dansen als een wilde tijger, ook in 2016 mag je heel wat ‘aparte’ workouts en regimes verwachten. Wij volgden voor jou de grootste fitness en dieetconventies en vonden vooral deze hypes opvallend genoeg om door te vertellen.

De dieettrends van 2016

1. Insectendieet

Vergeet vliegenmeppers en muggensticks, in 2016 draai jij de insecten gewoon in je hamburger of stoverij. Entomofagie, de officiële term voor ‘het eten van insecten’ maakt in 2016 een opmars van jewelste.

Op dit moment eten al twee miljard mensen regelmatig een larvenquiche of bugburger en dat zouden er volgend jaar wel eens meer kunnen worden. Met een lijst van nu al 1900 eetbare insecten worden insectengerechten steeds populairder.

De reden daarvoor? Insectengerechten zijn rijk aan proteïne, zink en ijzer, bevatten evenveel of zelfs meer goede voedingsmiddelen dan de standaard steak of kipfilet en zijn bovendien beter voor het milieu, omdat ‘insectenboerderijen’ veel minder plaats en uitstoot vragen. Bon appetit!

2. Het Low FOODMAP diet

Wist je dat 70% van je immuunsysteem geregeld wordt door je darmwerking? Daarom werken Australische wetenschappers op dit moment aan een maaltijdplan dat de gezondheid van je darmen drastisch zou moeten verbeteren.

De letters in dat zogenaamde ‘FOODMAP diet’ staan voor vijf voedingsgroepen die je volgens het dieetplan absoluut moet vermijden:

F ermenteerbare voeding: eten dat snel wordt afgebroken door je darmen

O ligosachariden: voeding die fructose en galactose bevatten

D isachariden: voeding die lactose bevat

M onosacchariden: voeding die fructose bevat

P olyolen: kunstmatige zoetmakers

Volgens dat schema zijn o.a. melk, pasta, graanproducten, een reeks fruit en groenten als appels, erwten en avocado, bloemkool en honing slecht voor je. Wat je dan nog wel mag eten? Darmvriendelijke alternatieven zoals speltbrood, rijst, bananen, aubergines, quorn, zaden en donkere chocolade. To be continued!

3. Nutricosmetica

Een sapje waar je slank, mooi en jong van wordt? Volgens enkele innovatieve voedingsproducenten kan dat. Zo creëerde Nestlé bijvoorbeeld de ‘Glowelle Beauty Drinks’, sapjes die boordevol fytonutriënten, antioxidanten en botanische fruit zitten. Maar ook anti-rimpel kauwgum, filler-soep en hydraterende kip belanden in 2016 in de winkelrekken.

De sporttrends van 2016

1. Animal Flow

Ooit al een tijger of gazelle met overgewicht gezien? Nope, dat komt omdat die beesten dagelijks aan fitness doen. Animal Flow, een fitnesshype ontwikkeld door Mike Fitch, is een workout die je pushed om je lichaam op een primaire en dierlijke manier te gebruiken. De beestige oefeningen zijn een combinatie van gymnastiek, acrobatie, parkoer, capoeira en breakdance en zetten al je spiergroepen tegelijk aan het werk. Zweten verzekerd.

2. Bokwa

Hopelijk ken jij je ABC nog, want Bokwa is een cardio-dansroutine waarbij je met je voeten letters en cijfers op de gymvloer tekent. Denkbeeldig, uiteraard. Met invloeden van de Afrikaanse dans, up-tempo beats en een vrolijke spirit mogen Bokwa-believers tijdens de les zelf hun eigen moves kiezen. Wij zouden alvast ‘Take your pleasure serious’ schrijven.

3. WaveShape

Toen personal trainer Adam Rosante zijn surfvrienden wilde trakteren op een op maat gemaakte surfworkout, ontdekte hij hoe efficiënt en allround zijn nieuwe routine wel niet was. Het resultaat: de nieuwe fitnesshype waveShape. Tijdens die 45-minuten durende workout focus je op de multidimensionale bewegingen die surfers en boarders maken om kracht, lenigheid en evenwicht te vergaren.

 

Lees ook

In 10 stappen naar een sportief leven.

Nood aan een Kerst-detox? Drink deze limonade!

Ontdek het gezonde eetpatroon voor carrièrevrouwen.