Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor de 10-daagse Self-Care Challenge van Feeling x Goedele Leyssen! Iedere dag deelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. Hieronder vertelt Goedele wat je allemaal kunt verwachten.

We vallen met de deur in huis: Wat houdt de Self-Care challenge precies in?

Goedele: “Tijdens de challenge krijgen de lezeressen hier, op feeling.be, iedere dag artikels aangeboden rond het thema zelfzorg. Veel mensen weten wel wat belangrijk is voor een gezonde geest in een gezond lichaam, maar doen er niets, of te weinig, voor. Met de challenge gaan we samen aan de slag om die kennis eindelijk om te zetten in praktijk.”

“Naast de artikels is er Selfcare club, een community waarin mensen dagelijks samen met mij een oefening kunnen doen die past bij het thema van het artikel van die dag. En op het einde geef ik iedereen meteen ook een oefening mee voor de dag erna.”

Veel mensen – vooral vrouwen – vinden het moeilijk om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Heb je daar zelf ook moeite voor moeten doen? 

Goedele: “Ik zou niet zo gepassioneerd zijn door self-care als consequent voor mezelf zorgen vanzelfsprekend voor mij zou zijn. De waarheid is dat ik er een groot deel van mijn leven gewoonweg niet in slaagde om van self-care een prioriteit te maken. De mensen en dieren waarvan ik hield, mijn werk, projecten en deadlines waren mijn prioriteit. Ik dacht dat ik sterk was en het allemaal wel aankon, maar na verloop van tijd begon mijn lichaam me waarschuwingssignalen te sturen zoals vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Ik voelde me snel overweldigd, angstig en soms werd ik midden in de nacht in paniek wakker.”

“Mijn chiropractor vertelde me dat mijn zenuwstelsel onder hoogspanning stond en dat, als ik de dingen niet op een andere manier zou gaan aanpakken, het wel eens helemaal verkeerd zou kunnen lopen met mijn gezondheid”

“Vlak na de lancering van mijn vierde boek (De Wellness Formule), had ik een miskraam. Ik weet niet zeker wat de oorzaak was. Wat ik wel weet is dat ik me plots realiseerde hoe verschrikkelijk slecht ik me eigenlijk voelde. Mijn chiropractor vertelde me dat mijn zenuwstelsel onder hoogspanning stond en dat, als ik de dingen niet op een andere manier zou gaan aanpakken, het wel eens helemaal verkeerd zou kunnen lopen met mijn gezondheid. Ik was volledig overstuur. Ik voelde me angstig, hulpeloos, ontmoedigd en leeg. Ik zat vol zelfkritiek en negatieve gedachten en het duurde best wel even vooraleer ik klaar was om daar iets aan te doen. Maar dat moment kwam en langzaam maar zeker begon ik strategieën in mijn leven te integreren die me hielpen om kalmer en sterker te worden, en ook zachter voor mezelf. Uit alle harde lessen die ik geleerd heb, heb ik 3 self-care pijlers gedistilleerd die helpen om beter voor jezelf te beginnen zorgen zodat je er kunt zijn voor anderen en zodat je voor je dromen kunt gaan, zonder jezelf uit te putten. Die pijlers zullen in de artikels van de Self-Care Challenge uitgebreid aan bod komen.” 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Zoals je zelf al aangaf, weten de meeste mensen echt wel wat goed voor hen is. Waarom is het dan toch zo moeilijk vol te houden? 

Goedele: “Dat heeft meerdere redenen. Mensen houden hun voornemens bijvoorbeeld vaak te vaag. ‘Vanaf nu gezond eten’ is niet concreet genoeg. Wat ga je precies doen? Wat heb je daarvoor nodig? Moet je een boodschappenlijstje maken?… Pas als het concreet is, en je het effectief omzet in actie, kan er iets gebeuren.”

“Daarnaast kiezen mensen vaak veel te grote doelen: het is veel nuttiger om heel kleine veranderingen door te voeren. Je krijgt er zo’n goed gevoel van dat je vanzelf meer wilt. Daarom ben ik met de self-care club gestart op Facebook: je krijgt er iedere avond een kleine oefening om wat je geleerd hebt uit het artikel dat die dag online is gekomen, in de praktijk om te zetten. Het zijn kleine oefeningen, ze gaan niet je hele wereld veranderen, maar ik hoop wel dat ze iets triggeren, dat ze mensen aanzetten om meer te doen. We doen bijvoorbeeld een korte sessie rond ademhalen. Het zou mooi zijn mochten mensen daarna beslissen dat ze een sessie yoga willen volgen om daar meer over te leren. Zo hebben die kleine oefeningen dus veel meer impact dan je denkt.”

“Tijd is een universeel excuus om iets niet te doen. Maar door iedere DAG wat tijd voor jezelf te nemen, word je productiever. Bovendien verlies je veel meer tijd als je drie maanden uitgeteld bent en niets meer kunt omdat je lichaam vindt dat het welletjes is geweest”

Het neemt niet zoveel tijd in beslag? 

Goedele: “Zeker niet. Maar tijd is hoe dan ook het meest gebruikte excuus voor alles. Ik begeleid onder andere de MindShape meditatietraining: iedere ochtend mediteren we samen in groep. Dat zijn mensen met kinderen, met jobs, met gezinnen… Dat zijn zeker geen gezinnen die tijd te veel hebben of de hele dag niets doen. Wel mensen die beseffen hoe waardevol het is om dat moment te nemen en de rest van de dag productiever te zijn. Zie het trouwens zo: die kleine momenten afsnoepen van je werkdag, leveren op termijn veel op. Als je drie maanden thuis bent omdat je lichaam niets meer kan door een burn-out, verlies je pas echt veel tijd.”

Welke effecten kunnen we verwachten van de challenge? 

Goedele: “Je leven zal niet opeens 180 graden veranderen (lacht), maar ik hoop wel dat het je aanzet om meer tijd voor jezelf te nemen, en dat het je doet inzien dat kleine veranderingen veel kunnen betekenen. Heb je de smaak te pakken, dan kun je meedoen aan MindShape en MindShape Plus, twee programma’s waarin ik nog meer tips en oefeningen deel, en we iedere dag samen mediteren.”

Meer tips van Goedele Leyssen:

Goedele is een self-care coach. Ze is opgeleid als yoga-, meditatie- en imagery trainer, sound healer, holistisch voedingsdeskundige en ze is gepassioneerd door aromatherapie. Daarvoor was ze beauty en healthy lifestyle journaliste. Goedele is de oprichter van De SelfCare Club op Facebook en faciliteert verschillende meditatitetrainingen zoals MindShape, MindShape Plus en MindMagic. Ze is de auteur van  4 healthy lifestyle- boeken:  Boost (2014), Balans (2015), MoodFood (2017) & De Wellness Formule (2019). Meer info vind je op haar website of instagramkanaal