Of je het nu wil of niet, duurzaam leven is het nieuwe normaal. De meesten onder ons willen echt wel hun steentje bijdragen om hun ecologische voetafdruk te verlagen maar vragen zich af: “hoe doe je dat, kost dat niet veel geld of moet je daar niet veel tijd insteken?” In haar nieuwe boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ geeft Anne Drake tips om milieuvriendelijker door het leven te gaan. En de titel verraadt het al: neen, je hebt geen geitenwollen sokken nodig. Aan Feeling verklapt ze 4 dagen lang enkele van haar beste tips. Vandaag leert ze ons hoe we zelfs vanuit onze zetel groen kunnen doen.

Tot een paar jaar geleden deed ik zelf niet veel voor het milieu. Ik gooide nooit iets op straat, sorteerde braaf mijn afval, maar een containerpark daar was ik nog nooit geweest en dat wou ik vooral zo houden. Ik werd wakker geschud door de documentaire Plastic Planet van Werner Boote. Tegen het einde van deze docu voelde ik tot in mijn diepste vezel dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik was klaar voor een plastic detox. Mijn gezin begreep de ernst van de zaak en deed mee.

Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat duurzamer leven niet moeilijk is, het bespaart je enorm veel geld (in ons geval 5000€ op een jaar !) en het kost echt niet meer tijd. Je kan doen zoals ik en er 100% invliegen om je voetafdruk op alle fronten te verlagen, maar het kan ook zonder al te veel moeite en daarom niet minder effectief.

Ik geef je graag vijf tips om je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verlagen, vanuit je luie zetel. Je hebt enkel toegang tot het internet nodig J.

  • Kies voor een duurzame bank. Investeert jouw bank in koolmijnen, wapens en grote bonussen ? Check http://bankwijzer.be/nl
  • Kies voor een duurzame energieleverancier via http://mijngroenestroom.be/
  • Maak je vluchten, je wagen en je woning CO2 neutraal. De bijdragen zijn zeer democratisch. Jouw CO2 uitstoot wordt gecompenseerd in ontwikkelingslanden met duurzame projecten zoals bomen planten, betere kookoventjes plaatsen, helpen bij efficiënte landbouwtechnieken enz. https://www.greentripper.org/.
  • Maak een veggie weekmenu planning, laat je inspireren door recepten op http://www.evavzw.be/. Door minder of geen vlees te eten doe je een zeer belangrijke bijdrage om broeikasgassen te verminderen. Download je weekplanner hier.
  • Nu mag je je tablet of smartphone aan de kant leggen want deze tip luidt: koop eens iets niet  m.a.w. shop minder of niet online, vooral kleding dan. De fast-fashion industrie is een zeer vervuilende industrie met een slechte reputatie wat betreft de arbeidsomstandigheden welke beginnen bij de katoenplukkers, de werknemers in de naaiateliers tot de pakjesbehandelaars in de grote verdeelcentra. Maak werk van een duurzame en efficiënte garderobe met tijdloze kwaliteitsvolle stuks die langer meegaan.

Meer groene tips: