Ellemieke Vermolen had samen met met zonen Noah en Zenna een kookprogramma op Njam!, ze zet dagelijks gezonde gerechten op tafel en schreef verschillende kookboeken met als het meeste recente ‘Lekker Gezond: het makkelijke familiekookboek’. Wij spraken haar over gezonde voeding, diëten en genieten van lekker eten.

Hoe belangrijk is gezonde voor jou?

“Voor mij is het de basis van gezond en gelukkig zijn. Als ik gezond eet, voel ik me fitter en energieker. Ook op mentaal vlak. Natuurlijk eet ik weleens ongezond, maar daarna ben ik meteen meer opgeblazen en voel ik me minder goed in mijn vel voel. Dat is het nadeel van zo’n craving: op heel korte termijn voel je je verzadigd, maar snel daarna voel je je net minder goed. Ik probeer naar mijn lichaam te luisteren.”

Diëten wordt steeds meer afgeraden. Heb jij ooit diëten gevolgd?

Ik geloof niet echt in diëten. Het is leuk als je drie kilo afvalt omdat je tijdelijk je anders eten, maar daarna kom je die sneller terug bij. Dat wil niet zeggen dat ik niet bezig ben met gezonde voeding! Ik geloof echter niet in tijdelijke oplossingen, maar wel in een algemen gezonde levensstijl. Ik pas meestal de 80/20-regel toe. 80% van de tijd eet ik gezond, 20% eet ik waar ik zin in heb. Daarnaast doe ik een paar keer per jaar een detox. Ik volg dan een sapjeskuur die mijn darmen reinigt. Ik neem op dat moment ook de tijd om aan een positieve, gezonde mindset te werken. Soms duurt die kuur een week, soms maar drie dagen of zelfs een dag. Ik doe wat goed voelt.”

“Op duurzaam vlak kun je veel in de keuken: van de stam van je broccoli en wat restjes zoete aardappel maak je een heerlijk soepje. En de restjes van het diner zijn perfect voor een gezonde lunchbox”

Je bent druk bezig met programma’s op de Nederlandse televisie, werkt aan een vitaminekuur voor kinderen en bent alleenstaande mama. Hoe hou je alle ballen in de lucht?

“Simpelweg door te blijven ademen (lacht). Ik gun mezelf af en toe wat me time. Dat kan een kopje thee op de bank of een wandeling aan de zee zijn (Ellemieke woont in Knokke, red.). Door ouder te worden heb ik ook geleerd om nee te leren zeggen, in plaats van alles vol te proppen door maar de hele tijd op alles toe te zeggen.

“Daarnaast hoeft het niet continu perfect te zijn. Maar ik doe wel steeds mijn best. Het leven als alleenstaande mama bevalt me trouwens prima, ik ben heel zelfstandig en gelukkig. Ik ga dus zeker niet meteen op zoek naar een nieuwe man.”

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Welke tip wil je graag meegeven aan jonge ouders?

De stressfactor in de maatschappij is zo ongelofelijk hoog, gezond eten hoeft dat helemaal niet te zijn. In mijn boek vind je heel eenvoudige recepten die weinig tijd kosten en daarom geen extra druk bezorgen.”

“Het leven als alleenstaande mama moeilijk? Mij bevalt het prima. Ik ben onafhankelijk en gelukkig. Ik ga nu dus zeker niet bewust op zoek naar een nieuwe partner”

Feeling staat dit jaar in het teken van duurzaamheid. Hoe belangrijk is het voor jou?

“Ik vind het ontzettend belangrijk. In de keuken ben ik er heel bewust mee bezig. De kinderen eten maximum twee keer per week kip en zelf eet ik vooral vegetarisch. Ik ben heel hard verschoten toen ik de documentaire Seaspiricy zag over vis en zeevruchten die op ons bord belanden: de manier waarop die gekweekt worden en de hoeveelheid hormonen… Het opende mijn ogen. We eten enkel nog lokale vis.

“Daarnaast kun je zoveel lekkers doen met restjes. Ik gooi bijna niets van groenten weg. De stam van je broccoli is bijvoorbeeld heerlijk in een soepje met zoete aardappel en kruiden. En met dat restje volkoren pasta maak je een lekkere salade of een gezonde lunchbox voor de kinderen. Zo kun je heerlijk creatief zijn én lief voor het milieu.”

Meer tips om gezond & duurzaam te leven:

Openingsbeeld: Dana van Leeuwen