We zien Evy Gruyaert tegenwoordig als presentatrice in ‘Stukken van Mensen’ en horen haar dagelijks op radio Nostalgie. Daarnaast is ze auteur van verschillende boeken en deelt ze yoga-tutorials via ‘Yoga met Evy’. Een bezige bij én twee kinderen in huis. Hoe houdt zij het hoofd deze dagen koel? Wij vroegen het haar.

Hoe gaat het, Evy? 

“Gezien de omstandigheden goed. Ik ben – net zoals iedereen natuurlijk – veel thuis. We bouwden de slaapkamer van mijn dochter om tot een tijdelijke radiostudio omdat daar de beste akoestiek was. Het is voor heel het gezin een beetje wennen, maar we doen ons best.”

Je hebt veel last van migraine. Heb je meer last in deze speciale tijd?

“Het is hout vasthouden, maar tot nu toe valt dat eigenlijk goed mee. Ik ben hoogsensitief en stress is een belangrijke trigger voor migraine. Dus ik probeer kalm te blijven en gezond te leven, dat helpt. Daarnaast liet ik een death piercing plaatsen, een juweel dat aanvallen zou voorkomen omdat het een zenuwknooppunt doorboort dat voor migraine zorgt. Volgens sommigen werkt het écht, anderen zeggen dat het psylogisch is. Wat de reden ook is, ik voel het effect, dus ik ben blij.”

“Door deze semi-lockdown worden we met onze neus op de feiten gedrukt. We worden verplicht uit de ratrace te stappen, en daardoor zien we wat echt belangrijk is. Geniet van die extra tijd met je familie en de mensen om je heen.”

Wat doe je vooral om kalm te blijven? 

“Van angst heb ik gelukkig niet al te veel last. Ik probeer mij gewoon aan mijn burgerplicht te houden en afstand te houden. Ik voel aan mijn lichaam dat het belangrijk is om in beweging te blijven. Daarom wandel ik veel meer. Ik ga eens een blokje rond, probeer telefoongesprekken al stappend te doen en we gaan regelmatig met het gezin een blokje rond. Daarnaast hebben we thuis een paar fitnesstoestellen staan zodat ik wat kan afwisselen om mijn conditie op peil te houden. Ik switch tussen een loopband, fiets en crosstrainer. En ik doe – net zoals altijd – veel yoga.”

We kennen natuurlijk je boek ‘Yoga met Evy’, en daarnaast is er de app ‘Yoga met Evy’ waarin je yoga-tutorials deelt. 

“Ja dat klopt. En omdat we allemaal samen door die coronatijden moeten, zijn ze nu 3 Start 2 Yoga pakketten gratis beschikbaar. En ik zou het echt iedereen aanraden. In de video’s wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en waar je op moet letten. Een trainer legt de oefeningen uit en je ziet mij aan het werk.

Speciaal voor de lezeressen van Feeling mogen wij één volledige yoga-les met Evy delen. Klik hier om de video te bekijken en start to yoga!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor wie zijn die video’s? 

“Eigenlijk zijn ze voor iedereen. Er zijn verschillende types yoga: zwangere vrouwen, kinderen of gevorderden… Iedereen kan meedoen. Eigenlijk zijn er geen excuses. Het heet ‘Start 2 Yoga’, dus zelfs iedereen die nog nooit yoga deed, kan nu aan de slag. Een goede yoga-instructeur probeert je telkens bij te sturen, en dat gebeurt er in de video ook. Omdat je even alleen maar bezig bent met je lichaam en je ademhaling, pieker je niet. Je kunt gewoon thuis op je matje je oefeningen doen. Mijn kinderen doen ook graag mee, een goede tip om ze in beweging te houden dus.”

Welke effecten heeft het? 

“Yoga heeft veel voordelen. Het brengt rust. Ik zeg altijd dat de effecten van yoga pas beginnen nadat je sessie is afgelopen. Ik voel mij echt kalmer. Maar je moet natuurlijk wel wat geduld hebben. Je kunt niet na één sessie meteen wonderen verwachten. Nu we toch meer tijd hebben, raad ik iedereen aan om er meteen in te vliegen.”

Je zei ook al dat je extra je best doet om gezond te leven. Hoe pak je dat nu aan? 

“Ik probeer altijd gezond te eten, maar probeer ook te profiteren van de extra tijd om extra te koken. Hamsteren doe ik niet hoor (lacht). Maar ik maak wel eens vaker soep en zorg dat er voldoende fruit en groenten in huis zijn voor een week. Daarnaast houd ik de structuur erin. De kinderen krijgen – net zoals op school – een snack in de voormiddag en in de namiddag.”

Er zijn – net als jij – heel wat ouders die met kinderen thuis zitten. Hoe lukt dat bij jou? 

“Alec is 7,5 en Helena is 3,5. We hebben een gezinsvergadering gehouden en hebben samen een schema uitgedokterd. Die structuur en zekerheid is heel belangrijk, merk ik. Natuurlijk stellen ze ook vragen. Ik antwoord eerlijk en probeer het hen zo helder mogelijk uit te leggen. Alec snapt er al iets meer van, tegen Helena heb ik het over beestjes die je ziek kunnen maken. Zo maak ik hen ook duidelijk dat ze afstand moeten houden en hun handjes nog vaker moeten wassen. Daarnaast laat ik ze veel videochatten om contact te houden met vriendjes en familie.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Welke tips zou je de lezeressen graag nog meegeven? 

“Heb je een trampoline in de tuin, spring er dan zelf eens op en laat je goed gaan. Ik heb dat zelf ook gedaan en het is heerlijk. En als je stress hebt, roep eens goed tijdens het springen, dat lucht op. Daarnaast zou ik vooral aanraden om te blijven genieten. Neem een goed bad met een goed boek. Eigenlijk is het vooral belangijk ook de voordelen te zien: door deze semi-lockdown worden we met onze neus op de feiten gedrukt. We worden verplicht uit de ratrace van het leven te stappen, en daardoor zien we wat echt belangrijk is in het leven. Dus geniet ook gewoon van die extra tijd met je familie en de mensen om je heen.”

Speciaal voor de lezeressen van Feeling mogen wij één volledige yoga-les met Evy delen. Klik hier om de video te bekijken en start to yoga!

Meer gezonde tips: