We slikken met z’n allen voedingssupplementen om langer mooi en gezond te blijven. Maar hoe dokterproof zijn die pillen? We gingen aan tafel met drie specialisten en gooiden wat stellingen op hun bord. Vandaag leggen we aan onze experten de volgende stelling voor: ‘Is kurkuma écht zo gezond als wordt beweerd?’

Lees ook: Stelling 1 – probiotica zijn een must voor gezonde darmen en stelling 2 – heb je naast een gezonde voeding wel supplementen nodig?

Maak kennis met de experten:

VoedingssupplementenKathleen Van Aken is huisarts in Edegem en specialiseerde zich de laatste tien jaar in voedings- en functionele/integratieve geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde en klinische psycho-neuro-immunologie. Ze hanteert een holistische, natuurgeneeskundige manier om naar gezondheid te kijken. Ze runt ook een praktijk voor leefstijl-geneeskunde (Sanatura).

 

VoedingssupplementenElisabeth Houben is anti-agingarts en medisch directeur van het gezondheidsbedrijf Health Science & Nutrition in Antwerpen. Ze onderzoekt het effect van actieve stoffen in planten en is gespecialiseerd in epigenetica. Ze is gefascineerd door de invloed van voedingssupplementen op ons DNA en de veroudering van ons lichaam.

 

VoedingssupplementenEric De Maerteleire is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Vorig jaar verscheen zijn bestseller Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering. Dit voorjaar verschijnt een nieuw boek van zijn hand over voedingshypes.

 

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen van goede kwaliteit bevatten vitamines, mineralen en/of spoorelementen, maar het kunnen ook plantenextracten zijn of andere stoffen met een fysiologisch effect. Het verschil tussen vitamines, mineralen en spoorelementen is scheikundig:

Vitamines komen uit de ‘levende’ natuur (planten, dieren) en kunnen in sommige gevallen ook zelf aangemaakt worden. Het zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor mensen. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van ons lichaam.

Mineralen en spoorelementen komen uit de ‘dode’ natuur (delfstoffen uit de aarde of water). We kunnen ze niet zelf aanmaken. Ze worden eerst opgenomen door planten en dieren, waardoor ze via de voeding in ons lichaam terechtkomen. Ze spelen een cruciale rol als bouwstof voor de groei van ons skelet en de lichaamsweefsels. Spoorelementen heb je slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig.

 

Stelling 3: zijn er écht gezondheidsvoordelen aan kurkuma?

Houben: “Ik ben een groot voorstander van kurkuma.”

De Maerteleire: “Kurkuma heeft een grote ontstekingswerende werking, maar het wordt alleen niet zo goed opgenomen in de maag en het darmkanaal. In combinatie met zwarte peper is de opname beter.”

Houben: “Als je het goed klaarmaakt, neem je het beter op.”

Van Aken: “Maar therapeutisch is dat vaak niet voldoende. Er zijn gepatenteerde supplementen met een optimale hoeveelheid werkzame stoffen. Ik schrijf het voor als ontstekingsremmer, zeker bij chronische ontstekingen. Een lepeltje kurkuma in de maaltijd is niet genoeg; je hebt dan een hogere concentratie nodig.”

De Maerteleire: “Kurkuma geraakt in lage concentraties niet door de darmwand. In landen als India en Pakistan eten ze het elke dag en dan stapelt de stof – of de actieve afbraakproducten ervan – zich op in het lichaam. Daardoor komen bepaalde ontstekingen daar ook niet voor. Maar je moet er dus op tijd mee beginnen.”

Van Aken: “Kurkuma heeft echt een heel weldadig effect. Al is het maar op je maag- en darmstelsel. Ik merk ook dat klassieke artsen er meer aandacht voor beginnen te krijgen.”

Conclusie?

Haal maar al een potje kurkuma in huis.

Lees ook wat de experten zeggen over deze stellingen:

 

Meer over gezondheid en voeding:

Tekst: Evelien Rutten, openingsbeeld: GettyImages.