We willen allemaal wel wat gezonder leven, of het nu is om wat kilootjes minder te wegen of om fitter te worden. Het verleden heeft echter bewezen dat er niets zo moeilijk is om van die slagroomtaart af te blijven. Florence, 31 jaar en community manager, vond haar eigen weg in alle dieet-mania.

“Bij mij kwam de ommekeer toen ik een weegschaal kocht die niet alleen je gewicht aangaf, maar ook je vetgehalte en je hoeveelheid spiermassa. Ik ontdekte dat mijn lichaam voor een derde uit vet bestond, en dat gaf me een enorme schok. Ik stopte met eten tussen de maaltijden en begon naar mijn lichaam te luisteren. Concreet betekent het dat ik eet als ik honger heb, en niet uit goesting. Vroeger at ik in een uur een hele doos koekjes leeg zonder erbij na te denken. Rond 12 uur ’s middags nam ik een kop chocolademelk en een stuk chocolade. En als ik om 3 uur in de namiddag honger had, ging ik aan de taartjes.

‘Vroeger at ik om het even wat, en nu ik meer oplet, val ik af, maar langzaam, in mijn eigen ritme’

Ik ben van ritme veranderd. Ik eet om 6 uur ’s avonds, als ik honger heb. De volgende ochtend heb ik dan echt trek, wat vroeger niet het geval was. Toen kocht ik snel een croissant en at ik die als ik op mijn werk kwam. Nu eet ik ’s morgens proteïne, eieren bijvoorbeeld.

Gezondheid boven uiterlijk

Het vraagt wat organisatie, want ik moet het ontbijt klaarmaken voor mijn kind en de hond uitlaten. Dus sta ik vroeger op. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik mijn lichaam niet meer aan het verknoeien ben. Het gezondheidsaspect is belangrijk voor me, nog meer dan het uiterlijk. Ik trek me niet zoveel aan van wat andere mensen denken. Ik heb nu meer zelfbeheersing. Vroeger at ik om het even wat, en nu ik meer oplet, val ik af, maar langzaam, in mijn eigen ritme. En ik heb veel minder zin in junkfood.

Vroeger vond ik het cool om junkfood te eten en het op Instagram te posten. Maar op een bepaald moment stemden al die foto’s van mensen die postten hoeveel ze eten, me tot nadenken. Oké, je voelt je een rebel met je burgers als iedereen vindt dat je gezond moet eten. Maar als je leest dat een ziekte als scheurbuik weer voorkomt omdat er mensen zijn die helemaal geen groenten meer eten, dan choqueert dat wel.”

Meer tips om gezond te leven:

Openingsbeeld: Getty Images