Home Gezond Gezond eetpatroon voor carrièrevrouwen

Gezond eetpatroon voor carrièrevrouwen

Gezond eetpatroon voor carrièrevrouwen

Je hebt een interessante baan, een fijne vriendenkring, hobby’s en misschien nog een gezin.. Je spurt van de ene meeting naar de andere en maakt intussen plannen voor een citytrip. Ontbijten doe je in de wagen, lunchen combineer je met een businessmeeting en ’s avonds zie je wel. Vind jij de tijd niet om gezond te eten, laat staan elke avond zelf te koken? Diëtiste Lieve Pensaert geeft haar advies. 

ZIE KOKEN NIET LANGER ALS EEN SLEUR

Er zijn in jouw leven een heleboel obstakels die in de weg staan van gezond eten. Je hebt ’s ochtends geen tijd om een gezond ontbijt te maken. ’s Avonds ben je te laat thuis. Je hebt geen tijd om naar de winkel te gaan. Je haat koken. Je moet veel te veel op restaurant. Hoe schakel je in godsnaam over op een gezonder eetpatroon?

Lieve Pensaert: “Wie weinig tijd heeft, heeft meestal ook geen inspiratie om te koken en valt terug op de graaicultuur. Het is voornamelijk plantrekkerij: je volstoppen op een receptie, gewoon omdat je op dat moment écht honger hebt. Thuiskomen en nog eens eten, omdat dat nu eenmaal de gewoonte is. Deze mensen zien eten klaarmaken als sleur, ballast. Je ziet dat vooral in gezinnen met twee werkende ouders. Ze gaan dan liever iets afhalen of steken een kant-en-klaar gerecht in de microgolfoven. Mocht er op dat moment ‘echt’ eten in huis zijn, dan waren er veel minder problemen. Het grote werk is niet het koken zelf, maar de boodschappen doen en alles plannen.

JOUW WEG NAAR GEWICHTSVERLIES

Lieve Pensaert: “Probeer Smartmat. Alle ingrediënten worden aan huis geleverd en jij moet het enkel nog klaarmaken. Binnen een halfuur staat er een gezonde en lekkere maaltijd op tafel. Verder moet je je restaurantgedrag een beetje aanpassen. Kies je standaard voor drie gangen? Beperk je voortaan dan tot twee gangen. Het is tegenwoordig ook niet meer zo ongewoon om twee voorgerechtjes te bestellen. En wees mondig op restaurant. Onze Feeling-gastvrouw van april Pascale Naessens heeft opgeroepen tot ‘restaurantongehoorzaamheid’, waarmee ze bedoelde dat je extra groenten kunt vragen in de plaats van frieten of aardappelen. Je kunt daar volgens mij zelfs nog verder in gaan: staat er op de dessertkaart roomijs met vers fruit? Vraag dan om veel fruit met slechts één bolletje ijs. Voel je zeker ook niet verplicht om alles op te eten. Soms zijn porties erg ruim, dat is omdat ook een man van 2 meter er genoeg mee moet hebben.

 

Lees ook:

Geef je metabolisme een kickstart

Dit staat op de boodschappenlijst van Pascale Naessens

Actieplan voor emo-eters

3 x origineel en gezond broodbeleg