Wie zegt dat je ontbijt niet boordevol groenten kan zitten? Volgens chef en UZA-diëtist Michaël Sels is er een eenvoudige manier om gezonder te leven: meer groenten eten. En als je denkt dat dat niet bij elke gang kan, dan heb je het mis. Hij deelt zijn beste gerechten in zijn nieuwe boek ‘Lekker lang leven’, en verklapt alvast enkele recepten aan Feeling. Vandaag: een gezonde brownie op basis van rode biet.

“Wil je graag gezonder leven, volg geen moeilijk of speciaal dieet. Zet gewoon meer groenten op het menu. En dat kan ook in een ontbijt of zelfs in een dessert. Bovendien is het een goede manier om kinderen groenten te doen eten. Zoals in deze ontbijtcake bijvoorbeeld. En omdat wortel al zoet is, zit er geen losse suiker in. Lekker en gezond.” (Lees het volledige interview met Michaël Sels hier.)

Dit heb je nodig:

  • 250 ml halfvolle melk
  • 200 ml wortelsap
  • 75 g havermoutvlokken
  • 200 g wortelen
  • 30 g walnoten
  • 1 tl gemalen kaneel

Zo maak je het

  • Stap 1 is echt eenvoudig: plaats een steelpannetje op het vuur en doe er alvast de melk,
    het kaneel, het wortelsap en de havermout in. Breng het geheel aan de kook en laat
    3 minuten sudderen.
  • Rasp ondertussen de wortelen fijn. Gebruik hiervoor een dunne rasp, zo zijn de wortelreepjes sneller zacht.
  • Haal de havermoutpap van het vuur alvorens de geraspte wortelen eronder te mengen.
  • Laat 2 minuten rusten.
  • Verdeel de nog warme wortelcakepap gelijkmatig over vier kommetjes en werk af met
  • grof gehakte walnoten.

Tip: Wil je het toch wat zoeter maken? Een lepeltje vloeibare honing erover en smullen maar.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina