Graag je ecologische voetafdruk verkleinen, maar toch de leukste producten uitkiezen? Niet moeilijk! Wij selecteerden negen van onze favoriete ecologische producten.

Tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen:

  • Start eenvoudig: Vervang je wasmiddelen en poetsproducten door een ecologische variant. De producten van het Belgische Ecover bijvoorbeeld zijn milieuvriendelijk en werken heel effectief. Maar denk ook eens aan grootmoeders middeltjes. Azijn is bijvoorbeeld prima om de ramen schoon te maken.
  • Neem vaker de fiets: het is gezond, goed voor je lijn (en lijf) én je doet het milieu er een plezier mee.
  • Pak je badkamer aan: ook in je badkamer vind je heel wat plastic terug. Denk maar aan wattenstaafjes, al die douchecrèmes en shampoos of je tandenborstel. Je moet niet meteen alles weggooien, maar je kunt wel stelselmatig dingen vervangen. Voor haast ieder product is er tegenwoordig een alternatief.
  • Check je kleerkast: kans is groot dat er veel spullen zijn die je niet of amper draagt. Denk volgende keer twee keer na voor je een aankoop doet, koop heel bewust en ga ook eens voor tweedehands. Kleren beu? Gooi ze niet weg, maar verkoop ze op Vinted of schenk ze aan een goed doel.
  • Eet minder vlees: nog zo’n manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. En dat is tegenwoordig echt niet moeilijk met al die heerlijke alternatieven. Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze vegetarische varianten op klassieke recepten uit grootmoeders keuken.
  • Drink kraantjeswater: gezonder dan frisdrank en het scheelt je heel wat (plastic) flessen.
  • Bekijk je producten kritisch: er zijn tegenwoordig heel wat leuke ecologische merken. Bekijk je producten eens wat kritischer en kijk of er geen ecologisch alternatief is.
  • Neem je eigen tas mee: je weet natuurlijk dat je geen plastic wegwerpzakjes moet gebruiken, maar te vaak sta je in de winkel zonder herbruikbare tas. Neem dus vanaf nu altijd eentje mee als je op stap gaat!
  • Koop lokaal: de coronacrisis heeft de economie geen goed gedaan, en daar zijn vaak kleine, lokale bedrijven de dupe van. Koop dus liever lokaal, moeten je producten ook geen ellenlange weg afleggen om tot bij jou te geraken.

9 x onze favoriete ecologische producten

Ecovriendelijk zwemmen

Het zweedse merk Dedicated maakt kleren uit gerecycleerd materiaal, zoals deze bikini uit gerecycleerd PET-flessen. Hun kleding is niet alleen mooi, op hun website vind je ook transparante informatie, bijvoorbeeld over de fabrieken waarin de kleding geproduceerd wordt. Je vindt het onder andere bij Just Hazel in Gent.

Bikinitop & bikinibroekje – Dedicated – beide €39,95 

Wasmiddel Ecover

Wist je dat wasmiddel en poetsproducten vaak erg vervuilend zijn? Gelukkig zijn er alternatieven. Onze persoonlijke favoriet: dit Ecover wasmiddel. Gemaakt van plantaardige ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn. En niet onbelangrijk, ruikt heerlijk naar kamperfoelie, jasmijn en lelie. Nog een extra plus: Ecover verkocht veel meer tijdens de coronacrisis. Daarom investeert het merk meer dan 500.000 (!) euro in een fonds waar ondernemers met innovatieve oplossingen voor de klimaatproblematiek een beroep op kunnen doen. Zo wil het merk zorgen dat er geen innovatieve ecologische ideeën verloren gaan. En dat is alleen maar mooi voor de toekomst.

Wasmiddel – Ecover – €9,99

Herbruikbare wattenschijfjes

Wist je dat wattenschijfjes een van de meest vervuilende badkamerproducten zijn? Gelukkig zijn er goede alternatieven. Onze favoriet zijn deze van Bamboozy: ze zijn zacht (en blijven dat ook na verschillende wasbeurten), verwijderen je make-up gemakkelijk, en je krijgt er een handig waszakje en opbergdoosje bij.

Herbruikbare wattenschijfjes – Bamboozy – €29,95

Nuts about you

Een goede douchegel ruikt lekker, is zacht voor je huid én is ecologisch verantwoord. Drie keer check met deze hand & body wash van Cîme. Is je zeep op, dan ga je naar een van de eco-refill stations en vul je hem bij in dezelfde verpakking (en krijg je 4 euro korting!). Bekijk ook zeker eens hun andere producten. Zo kregen twee van hun crèmes onlangs verpakkingen gemaakt van plastic uit de zee.  Het Belgische bedrijf willen dankzij hun duurzame approach ook andere bedrijven inspireren. “Want als wij het kunnen als klein merk met kleine budgetten, dan kunnen zij dat zeker!”

 

Dove goes eco

Dat je naar speciale winkels moet voor ecologische producten, is al lang achterhaald. Steeds meer bekende merken maken een eco-lijn. En ook Dove doet dat nu. De verzorgende deo op basis van planten zorgen 24 uur lang voor bescherming. De anti-geur bestanddelen zijn afkomstig van maïs en suikkerriet. Bovendien is deze eco-spray de eerste plantaaridge natuurlijke aërosol die wordt aangedreven door lucht (stikstof)!

Deodorant – Dove Powered By Plants – Adviesprijs: €5,49

Sneakers

De schoenen van Veja zijn niet alleen heel mooi, ze zijn ook gemaakt van ecologische en duurzame materialen: van gerecycleerde waterflesjes tot het rubber van wilde rubberbomen in het Amazonewoud. Mooi én milieuvriendelijk. Via deze link lees je er meer over.

Sneaker – Veja – €130

 

Een workshop van Anne Drake

Anne Drake was een van de pioniers als het op ecologisch leven aankomt. Dankzij haar nieuwe workshopboxen kun je nu zelf aan de slag om ecologische producten te maken. Zoals deze bijvoorbeeld, je ontvangt de grondstoffen voor 2 shampoo bars en een instructievideo. En je kunt maar mooi vertellen dat je je eigen haarproducten hebt gemaakt.

Workshop box 2 shampoobars – Anne Drake – €39,99

 

Gerecycleerde luxe agenda

De grafische vormgevers Linde Luyten en Tille Lingier geven nieuw leven aan papieroverschotten van drukkerijen. Resultaat: unieke notitieboekjes en minder papierafval.

Luxe agenda – Redopapers – €34

 

Mooi leer!

Wat startte als een schoolproject, werd een volwaardige handtassenlijn. Anouck Kuyckx ontwerpt zero waste, ze gebruikt biologisch afbreekbaar leer waarvan ze ieder stukje opgebruikt. Resultaat: een uniek design en geen verspilling.

Clutch – Kuyckx Meers – €280

Meer tips om bewuster te leven:

Openingsbeeld: Dedicated